Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Jaarverslag BouwNed "Maatschappelijke betrokkenheid bouw onderbelicht"

27 april 2004 - "De overwegend eenzijdige en negatieve manier waarop de bouw in de publiciteit komt, doet geen recht aan de grote inspanningen waarmee de sector op velerlei terreinen zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en waarmaakt. Dit stellen voorzitter Nelissen en algemeen directeur Van Tuinen van BouwNed in het jaarverslag 2003 dat vandaag verschijnt.

Het is niet onze bedoeling om misstanden weg te poetsen, maar wij vinden dat het publiekelijk geschetste beeld van de bouwsector nuancering behoeft."
In de bouw worden grote inspanningen verricht op verschillende maatschappelijk belangrijke terreinen, zoals arbeidsomstandigheden, (beroeps)onderwijs, milieuzorg en kwaliteit en innovatie. In het BouwNed-jaarverslag zijn hier vele voorbeelden van terug te vinden.

BouwNed blijft werken aan verdere verbetering van arbeidsomstandigheden in de bouw. Daartoe zijn onder meer raamcontracten afgesloten met marktpartijen. Hiermee wordt het voor met name kleinere bouwbedrijven gemakkelijker om verplichtingen op grond van de CAO en wetgeving na te leven en bedrijfsrisico's te verzekeren.
Kwaliteitsbevordering en innovatie zijn voor BouwNed speerpunten van beleid. Om kwaliteit in de bouw te stimuleren heeft BouwNed een aantal kwaliteitslabels ontwikkeld, te weten BouwGarant, De Erkende Hoofdaannemer (STEHA) en Klantgericht Bouwen. Lidbedrijven kunnen zich kwalificeren voor één of meer van deze labels.
Door middel van kennisoverdracht en onderzoek is door BouwNed verder gewerkt aan innovatie en ontwikkeling van de branche. Met voorlichtingsbijeenkomsten over bijvoorbeeld strategieontwikkeling, juridische vraagstukken, marketing, of een breed opgezet benchmark-project. Honderden bedrijven zijn via de zogeheten BouwLokalen op de hoogte gesteld van de nieuwste innovaties in de bouw. Via RRBouw, de onderzoeksstichting van BouwNed, is onderzoek gedaan naar onder andere domotica, kennisdeling en ICT. In het jaarverslag zijn ook voorbeelden van initiatieven op het gebied van milieu terug te vinden. Zo loopt er een landelijk project milieuzorg op de bouwplaats, waarbij bedrijven een advies op maat krijgen om bouw- en sloopafval te voorkomen en beter te scheiden.

In 2003 heeft het Bestuur ook goedkeuring verleend aan het project Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (mvo), waarmee BouwNed mvo wil uitdragen en stimuleren onder de leden. Dit houdt in dat bouwbedrijven bewust en structureel inhoud geven aan hun maatschappelijke rol, op een wijze die verder gaat de wet verplicht en die leidt tot toegevoegde waarde voor het bedrijf en de samenleving.

In de nasleep van de parlementaire enquête bouwnijverheid heeft BouwNed in 2003 heel bewust gewerkt aan een eigen integriteitbeleid. In een Bestuursverklaring is nadrukkelijk verwoord dat BouwNed een vereniging van fatsoenlijke en integere bedrijven is en dat BouwNed sancties zal opleggen aan lidbedrijven die zich niet aan de regels blijken te houden. In het uiterste geval kan dit inhouden dat bedrijven worden geroyeerd als lid.
Daarnaast heeft het Bestuur de 4000 lidbedrijven indringend opgeroepen de bedrijfscode voor de bouw in te voeren. Hierin zijn gedragsregels opgenomen op het gebied van integriteit en mededinging. Via voorlichtingsbijeenkomsten is het belang hiervan onder de aandacht van de leden gebracht. Ook werd er een speciale handleiding ontwikkeld om het invoeren van de code te vergemakkelijken.

Het jaar 2003 kenmerkte zich verder door een economische recessie die in ook de bouw hard toesloeg. Rond 900 bouwbedrijven gingen failliet en er verdwenen zo'n 19.000 banen. BouwNed heeft haar lidbedrijven met raad en daad terzijde gestaan in deze moeilijke periode. Toch was er nog een lichtpuntje te noteren. Ondanks de recessie heeft BouwNed een kleine toename van het ledental weten te realiseren.

Het jaarverslag van BouwNed is te downloaden via www.bouwned.nl

Voor meer informatie over dit persbericht of over BouwNed in het algemeen kunt u terecht bij Leo Steijn, Hoofd Communicatie, tel. 0182 693 763 / 06 51 35 41 38,
e-mail l.steijn@bouwned.nl of Hubert Heutink, Medewerker Externe Communicatie, tel. 0182 693 719 / 06 138 53 153, e-mail h.heutink@bouwned.nl.

Bron
Bouwned