AutoRai

27-4-2004

De nieuwe SEAT Ibiza Cupra D: exclusieve topprestaties

Hij stond al op de autotentoonstelling van Geneve, en vanaf nu is de Ibiza Cupra D ook in Nederland te bestellen voor 27.495,- (inclusief BTW/BPM). De spectaculaire Ibiza Cupra D beschikt over de sterkste dieselmotor die het merk ooit maakte: de 118 kW (160 pk) sterke 1.9 TDi en zet daarmee de toon in de compacte (diesel) klasse.

Zijn sportieve uiterlijk maakt gelijk duidelijk dat het de Ibiza Cupra D maar om één ding te doen is: het leveren van absolute topprestaties. De extra grote luchtinlaten (afgewerkt in honingraatdesign) in de voorbumper helpen de motor bij de ademhaling die nou eenmaal bij een topsporter hoort. De kenmerkende SEAT-grille met aan weerszijden dubbele ronde koplampen achter helder glas, maken het sportieve gezicht compleet.

Ook de achterzijde van deze Ibiza is typisch Cupra met een nieuw ontworpen achterbumper en een ovalen uitlaateinde waaruit de sportieve SEAT-sound ontsnapt. De Cupra D is daarbij ook nog te herkennen aan het Cupra-logo die zich onder het SEAT-logo op de achterklep bevindt. Het profiel van de Cupra D wordt gekenmerkt door de spectaculaire 7J 17-inch lichtmetalen velgen. Deze velgen zijn uitgevoerd in titaniumkleur en met vijf dubbele spaken. De bandenmaat is uiteraard in overeenstemming met het sportieve karakter van de Ibiza Cupra D: 205/40 R17.

Sportief, ook van binnen
Het spreekt voor zich dat ook het interieur van de Ibiza Cupra D uitermate sportief is uitgevoerd. Alle bekledingsmaterialen zijn uitgevoerd in zwart het enige contrast daarbij wordt gevormd door de witte wijzerplaten op het dasboard en de subtiele, in rood uitgevoerde stiknaden van stuur, versnellingspookhoes en handrem. Net als voor de Leon Cupra R, heeft SEAT Sport voor de Ibiza Cupra D een speciaal stuur ontworpen. Dit driespaaks stuur is met leer bekleed en heeft ergonomisch gevormde uitsparingen die het stuurgevoel verbeteren. Een rechtstreekse verwijzing naar de racerij is de rode leren streep op 12 uur die de rechtuitstand van het stuur markeert en de bestuurder bij snel bochtenwerk helpt zich te oriënteren.

SEATs krachtigste dieselmotor
De 1.9 TDi van de Ibiza Cupra D is de sterkste motor in zijn segment. Deze krachtbron heeft een topvermogen van 118 kW (160 pk) en is gekoppeld aan een zesversnellingsbak. Daarmee haalt de Ibiza Cupra D een topsnelheid van 220 km/h is de sprint van 0-100 km/h in 7,6 seconden te klaren. Deze hoge prestaties gaan vergezeld van een opmerkelijk laag brandstofverbruik: de Ibiza Cupra D laat een gemiddeld verbruik van slechts 5,4 liter diesel per 100 kilometer noteren.

Agile Chassis
De Ibiza Cupra D is voorzien van het Agile Chassis concept waartoe Dynamic Steering Response (DSR) behoort. Dit geavanceerde systeem combineert een uitgekiende afstelling van het onderstel met een computergestuurde stuurbekrachtiging. Dit intelligente systeem zorgt onder alle omstandigheden voor de juiste mate van bekrachtiging met als resultaat een preciezere wegligging en betere feedback voor de bestuurder.
Naast DSR is de Ibiza Cupra D eveneens standaard voorzien van airbags voor bestuurder en passagier, zij-airbags, ABS en Traction Control (TCS).
Het remsysteem van de Ibiza Cupra D vindt zijn oorsprong in de autosport en kenmerkt zich door grote geventileerde schijfremmen met brembo remklauwen vóór en massieve schijven achter.

En dus
Alles bij elkaar is de Ibiza Cupra D een auto met een onmiskenbare prestatiedrang, flitsende reacties en een uitgesproken sportief karakter. Net als de Leon Cupra R wordt hij gebouwd bij SEAT Sport in Martorell.
Het is voor het eerst dat SEAT het Cupra-concept dat staat voor sportiviteit en hoge prestaties, combineert met een dieselmotor, maar dat neemt niet weg dat er ook een Ibiza Cupra met benzinemotor komt: de 132 kW (180 pk) sterke Ibiza Cupra behoort bij voorbaat tot de krachtigste voorwielaandrijvers in zijn klasse en zal dit najaar meer van zich laten horen

De Ibiza Cupra D is leverbaar voor 27.495,- (inclusief BTW/BPM).