Gemeente Maastricht

Gemeente Maastricht meldt aanbesteding bij NMa

Datum: 27/04/04

Mede naar aanleiding van een melding van Gemeente Maastricht is de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een onderzoek gestart naar de aanbesteding van de aanleg en onderhoud van groenvoorzieningen in o.a. Maastricht.

Maastricht heeft de melding onlangs gedaan omdat zij vermoedt dat er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden bij een recente openbare aanbesteding door de gemeente. Het vermoeden ontstond nadat bleek dat het laagste inschrijfbedrag aanzienlijk hoger lag dan het geraamde bedrag (de zgn. `directieraming'). Dit grote verschil zou verklaard kunnen worden door prijsafspraken of marktverdeling (of een combinatie daarvan) bij de hoveniers. Hierbij moet uitdrukkelijk gesteld worden dat dit een vermoeden van Gemeente Maastricht betreft, en dat de NMa dit vermoeden onderzoekt en momenteel nog niet kan bevestigen.

Wat betreft Maastricht gaat het om de openbare aanbesteding van het onderhoud van het openbaar groen in de 5 stadsdelen van Maastricht. Ieder stadsdeel is door middel van een aparte procedure openbaar aanbesteed. Deze procedures zijn gelijktijdig opgestart via advertenties in Cobouw (14 januari j.l.). Per aanbesteding zijn de laagste drie inschrijvers eveneens vermeld in Cobouw (27 februari j.l.). De totale aanneemsom (een optelsom van de laagste inschrijver van ieder project) bedraagt EUR 2.323.631 (exclusief BTW). De directieraming van Gemeente Maastricht lag daar gemiddeld zo'n 15% onder. Het realiteitsgehalte van deze directieraming is door een externe deskundige op verzoek van de gemeente nogmaals geanalyseerd, en bevestigd.

Uiteraard heeft de Gemeente Maastricht ten behoeve van het onderzoek de benodigde documenten ter beschikking gesteld aan de NMa. Om het verloop van het onderzoek niet te beïnvloeden, zal Gemeente Maastricht verder geen commentaar geven of vragen beantwoorden naar aanleiding van dit persbericht.

Voor meer inhoudelijke informatie en voor de inzage van stukken en plannen: GemeenteLoket Zie het origineel