Praktijkonderzoek Veehouderij

Grootschalig snijmaïsonderzoek op Praktijkcentrum Cranendonck en Waiboerhoeve

Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen-UR start deze week een grootschalig onderzoek naar verschillende snijmaïstypen. Het onderzoek richt zich op kwaliteit en oogsttijdstip, conservering, afbraakkenmerken, en voedingsaspecten van snijmaïs en moet leiden tot een efficiënter gebruik van snijmaïs in de melkveehouderij. In voederproeven wordt onderzocht of verschil in afrijpings- of energietype ook leidt tot verschillen in voeropname en melkproductie.

Over de effecten van het afrijpingstype en energietype op de voeropname en melkproductie doen nu nog veel misverstanden de ronde. De claims wat betreft de voeropname, smakelijkheid en afbraakkenmerken van zetmeel en celwanden die nu aan bepaalde afrijpingstypen worden toegekend zijn vaak niet gebaseerd op onafhankelijk onderzoek. Hetzelfde geldt voor verschil in energietype. Nu wordt vaak gesuggereerd dat een celwandenergietype beter past in een snijmaïsrijk rantsoen en dat het zetmeelenergietype beter past in een rantsoen met weinig snijmaïs. Dit is echter nooit onderzocht in voederproeven. Het onderzoeksproject moet aan dit gemis een einde maken. Met de resultaten van het onderzoek kunnen veehouders een betere en meer afgewogen keuze maken voor een maïsras dat het best past bij hun bedrijfsomstandigheden.

Op Praktijkcentrum Cranendonck, gelegen midden in het belangrijkste teeltgebied van snijmaïs, worden de rastypen "dry-down" en "stay green" bekeken. Bij een dry-down afrijpingstype neemt tijdens de afrijping het drogestofgehalte in zowel de kolf als in de restplant gelijkmatig toe. Bij het "stay-green" afrijpingstype gaat de afrijping van de kolf relatief sneller dan in de restplant. Op de Waiboerhoeve worden twee snijmaïsrassen van een verschillend energietype ingezaaid. Het ene ras is van een "zetmeelenergietype" en het andere ras is van een "celwandenergietype".

Het onderzoeksproject wordt gefinancierd door het Productschap Zuivel en het Productschap Diervoederen wordt uitgevoerd in samenwerking met het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) en de divisie Voeding van ASG van Wageningen-UR.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 27-04-2004 10:47.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl