Grootschalig snijmaïsonderzoek op Praktijkcentrum Cranendonck en Waiboerhoeve
Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen-UR
start deze week een grootschalig onderzoek naar verschillende
snijmaïstypen. Het onderzoek richt zich op kwaliteit en oogsttijdstip,
conservering, afbraakkenmerken, en voedingsaspecten van snijmaïs en
moet leiden tot een efficiënter gebruik van snijmaïs in de
melkveehouderij. In voederproeven wordt onderzocht of verschil in
afrijpings- of energietype ook leidt tot verschillen in voeropname en
melkproductie.
Over de effecten van het afrijpingstype en energietype op de
voeropname en melkproductie doen nu nog veel misverstanden de ronde.
De claims wat betreft de voeropname, smakelijkheid en afbraakkenmerken
van zetmeel en celwanden die nu aan bepaalde afrijpingstypen worden
toegekend zijn vaak niet gebaseerd op onafhankelijk onderzoek.
Hetzelfde geldt voor verschil in energietype. Nu wordt vaak
gesuggereerd dat een celwandenergietype beter past in een snijmaïsrijk
rantsoen en dat het zetmeelenergietype beter past in een rantsoen met
weinig snijmaïs. Dit is echter nooit onderzocht in voederproeven. Het
onderzoeksproject moet aan dit gemis een einde maken. Met de
resultaten van het onderzoek kunnen veehouders een betere en meer
afgewogen keuze maken voor een maïsras dat het best past bij hun
bedrijfsomstandigheden.
Op Praktijkcentrum Cranendonck, gelegen midden in het belangrijkste
teeltgebied van snijmaïs, worden de rastypen "dry-down" en "stay
green" bekeken. Bij een dry-down afrijpingstype neemt tijdens de
afrijping het drogestofgehalte in zowel de kolf als in de restplant
gelijkmatig toe. Bij het "stay-green" afrijpingstype gaat de afrijping
van de kolf relatief sneller dan in de restplant. Op de Waiboerhoeve
worden twee snijmaïsrassen van een verschillend energietype ingezaaid.
Het ene ras is van een "zetmeelenergietype" en het andere ras is van
een "celwandenergietype".
Het onderzoeksproject wordt gefinancierd door het Productschap Zuivel
en het Productschap Diervoederen wordt uitgevoerd in samenwerking met
het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) en de divisie Voeding
van ASG van Wageningen-UR.
---
© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst
bijgewerkt: 27-04-2004 10:47.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar:
webmaster.po.asg@wur.nl
Praktijkonderzoek Veehouderij