VERENIGING VNO-NCW

Schraven: politiek heeft geen aandacht voor familiebedrijf

DRIEBERGEN, 27 APRIL 2004 - Het kabinet moet meer aandacht hebben voor familiebedrijven. De successierechten voor bedrijfsoverdacht moeten worden afgeschaft om de dynamiek in de economie en in de groei van de werkgelegenheid te houden. Aldus voorzitter Jacques Schraven van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW dinsdag tijdens het Nationaal Congres Familiebedrijven in Driebergen. Nu is maar 30 procent vrijgesteld van successie- en schenkingsrecht en dat moet 100 procent worden. 'Er ligt krachtens het regeerakkoord 80 miljoen euro op de plank voor deze versoepeling, maar het geld komt maar niet door,' aldus Schraven.

Nederland telt 200.000 familiebedrijven met 2,5 miljoen werknemers. De na-oorlogse generatie die deze bedrijven van de grond heeft getild, staat op de drempel van het pensioen. 'Voorkomen moet worden dat bedrijfsoverdrachten vastlopen op dure belastingtarieven. Anders resten verlies aan werk en welvaart. Door het obstakel van de succesclaim weg te nemen, hebben bedrijfsoverdrachten meer kans van slagen, aldus Schraven.'

Naast deze drastische versoepeling van het successie- en schenkingsrecht, moeten Europese richtlijnen op het gebied van de financiële verslaggeving een voor familiebedrijfvriendelijke vertaling krijgen. En een verdere flexibilisering van de
uitvoeringsmogelijkheden van de structuurregeling voor familievennootschappen is noodzakelijk, aldus Jacques Schraven.

Volgens Schraven vormen familiebedrijven met hun continuïteitsstreven een stabiele factor in de economie. Ze dragen tussen 165 en 200 miljard euro bij aan de economie. Tegen de achtergrond van teruglopend ondernemerschap in Nederland is het van belang de rol en de positie van het familiebedrijf te bestendigen en versterken. De bijzondere knelpunten voor het familiebedrijf moeten daarom op korte termijn worden aangepakt. Die ontstaan daar waar het eigendom, het management en de familie elkaar raken.

Daarom vindt hij dat in de vertaalslag van Europese richtlijnen rond de financiële verslaggeving naar nationale wet- en regelgeving rekening moet worden gehouden met het specifieke karakter van het familiebedrijf. Zeker waar het gaat om het vormen van voorzieningen en het afboeken van goodwill van eigen vermogen.

Tot slot meent Schraven dat de beperking voor familievennootschappen om individuele commissarissen te ontslaan en het recht van de raad van commissarissen om het bestuur te benoemen en te ontslaan, zich niet verhoudt met de aard van het familiebedrijf. Het structuurregime moet op dat punt veranderd worden.


------------------
Voor inlichtingen:
VNO-NCW, Media en Parlement 070 3490 167.

27 apr 04 11:12