KPMG


Falend projectmanagement kost bedrijven miljoenen euro's

27 april 2004

Veranderingsprojecten bij Nederlandse ondernemingen leveren nauwelijks het gewenste resultaat op. Gebrek aan betrokkenheid van de leiding en onvoldoende projectmanagement vormen de belangrijkste oorzaken van het falen.

Met de falende projecten gaat bovendien veel geld verloren. Uit internationaal onderzoek van KPMG blijkt dat 90% van de bedrijven in Nederland te maken heeft met falende projecten en dat zij hieraan gemiddeld vijf miljoen euro uitgeven. Internationaal heeft bijna 60% van de ondernemingen te maken met falende projecten die gemiddeld zon 9 miljoen euro kosten. Veel bedrijven blijken overigens niet in staat een exact beeld te geven van de kosten van falende veranderingprojecten.

Gezien de hoge kosten die veranderingsprojecten met zich meebrengen, volgen commissarissen dit soort ingrijpende processen met steeds meer belangstelling, constateert Hans Donkers van KPMG Information Risk Management. Donkers: Commissarissen realiseren zich steeds vaker dat het om aanzienlijke investeringen gaat en dat het slagen van een project van essentieel belang is voor het voortbestaan van de onderneming. Commissarissen stellen zich dan ook in toenemende mate kritisch op en verlangen een professionele project governance van de onderneming. Ook de onderzochte bedrijven realiseren zich dat een minder opportunistische benadering noodzakelijk is en dat de projecten niet beschouwd moeten worden als éénmalige gebeurtenissen. Er blijkt in het algemeen veel onduidelijk over de reikwijdte en het programma van eisen van een project. Bovendien bestaat er onvoldoende aansluiting op de strategie van de onderneming en wordt het aansturen teveel gezien als een specifieke taak van alleen de projectleider.

De meer volwassen benadering zorgt er steeds vaker voor dat de ondernemingen een aparte afdeling inrichten om dit soort grootschalige projecten tot een goed einde te brengen. Donkers: Inmiddels kent 75% van de onderzochte Nederlandse bedrijven een PMO, een Programme Management Office, dat zich in brede zin richt op het begeleiden van projecten. Een team van gemiddeld vijf medewerkers rapporteert aan een senior executive en is verantwoordelijk voor het ondersteunen van zon vijftig projecten met een totale waarde van ongeveer 20 miljoen euro. Een meerderheid van deze afdelingen richt zich bovendien niet alleen op IT-projecten, maar ook op andere projecten binnen de onderneming. Overigens bestaan de meeste PMOs in Nederland nog maar kort. Meer dan 80% is twee jaar of korter operationeel. Hoewel de toegevoegde waarde van dergelijke afdelingen nog nauwelijks wordt gemeten, heeft 80% van de bedrijven een positief tot zeer positief beeld van de PMO.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de opkomst van programmamanagement binnen bedrijven vruchten afwerpt. Donkers: Internationaal gezien blijkt een duidelijk verband tussen de aanwezigheid van PMOs en de succesgraad van projecten. Naarmate dit soort organisaties uitgroeit tot een volwassen element in de bedrijfsvoering, ligt de succesgraad van de projecten duidelijk hoger. Ook in Nederland wordt dit verband langzaam zichtbaar.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039