Gemeente Amsterdam

Amsterdamse vrijwilligers gaan risicojongeren coachen Zoektocht naar 400 positieve rolmodellen voor jeugd 27 april 2004 - Herbert Raat

Amsterdamse jongeren die veel spijbelen of die moeite hebben om een baan te vinden, kunnen vanaf volgende maand begeleiding krijgen in de vorm van een mentor. De mentoren worden geleverd via het mentorproject `Goal!' dat is opgezet in opdracht van de gemeente Amsterdam. Het doel van het project is om jongeren te stimuleren een diploma te halen of regulier werk te vinden.

De jongeren
Amsterdam kent een grote groep zogenaamde risicojongeren. Ze zijn 16 tot 23 jaar en niet of deels leerplichtig. Schooluitval dreigt of men komt lastig aan vast werk. Het is een zeer diverse doelgroep, variërend van de jongen die twijfelt tussen zijn criminele vrienden en de school, tot het meisje dat prima scoort in de klas maar worstelt met haar strenge opvoeding thuis. In veel gevallen missen de jongeren een positief rolmodel in hun omgeving. Een mentor kan zo'n persoonlijke coach zijn.

De mentoren
De mentoren zijn nadrukkelijk vrijwilligers. Het zijn geen professionals, zoals de jongeren al kennen uit onderwijs, arbeidstoeleiding of welzijn. Mentoren staan positief in het leven en stevig in hun schoenen, maar zijn geen hulpverleners. Ze lossen de problemen van jongeren niet op, maar helpen de jongeren om dat zelf te doen. De werving is een maand geleden begonnen en er zijn al 63 aanmeldingen. Mentoren komen van allerlei plekken uit de stad. Het gaat om eindejaarsstudenten en gepensioneerden, om Marokkaanse dertigers met een eigen bedrijf en witte moeders met volwassen kinderen. Eind 2004 moeten 400 jongeren een mentor hebben.

Goal!
De gemeente Amsterdam heeft EUR 800.000 beschikbaar gesteld om via het mentorproject `Goal!' dit jaar 400 mentoraten te realiseren. Aan dit project doen de jongerenloketten van Maatwerk en het ROC van Amsterdam, en welzijnsinstellingen zoals jongerencentra uit Noord, Oud-Zuid, Zeeburg en Oost/Watergraafsmeer mee. Al deze instellingen leveren niet alleen de jongeren aan, maar begeleiden gedurende het jaar ook de mentoren. Mentoren krijgen een tweedaagse training vooraf en een beperkte onkostenvergoeding.

De verantwoordelijke wethouder Jeugdzaken, Ahmed Aboutaleb: "Door de jongeren één-op-één te ondersteunen worden ze gestimuleerd om hun diploma te halen of eerlijk werk te vinden. Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat deze jongeren in een maatschappelijk isolement terecht komen of het criminele pad op gaan."

Pb-085

© Gemeente Amsterdam