Eemland zuid, 10.15 uur

Utrecht 27-04-2004 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Onder invloed
LEUSDEN In de nacht van maandag op dinsdag is een 18-jarige man uit Leusden bekeurd voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs.

De man reed omstreeks 02.05 uur over de Ruige Veldreef, waar hij door surveillerende politieagenten werd gecontroleerd. Het bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook bleek hij onder invloed te zijn. Tijdens een ademanalyse blies de man 475 ug/l. Hierop kreeg hij twee bekeuringen, één voor het rijden onder invloed en één voor het rijden zonder geldig rijbewijs.

Beroving met vuurwapen
AMERSFOORT Op maandagavond heeft een beroving onder bedreiging plaatsgevonden op de Utrechtseweg. Omstreeks 23.35 uur liepen een 24-jarige man uit Kudelstaart en een 19-jarige vrouw uit Amersfoort over de Utrechtseweg, waar zij werden bedreigd door vier mannen met een voorwerp gelijkend op een vuurwapen. De mannen stalen bij de beroving de portemonnee van de 24-jarige man.

Signalementen verdachten:
Vier blanke mannen, tussen de 18 en 25 jaar, redelijk verzorgd uiterlijk. Alle vier de mannen hebben blond haar.

De politie vraagt getuige(n) contact op te nemen met politiedistrict Eemland zuid: 0900-8844.

Snelheidscontrole
HOOGLAND Op maandag is een snelheidscontrole gehouden op de Bunschoterstraat. Tussen 13.45 uur en 15.45 uur werden 1525 voertuigen gecontroleerd. Van de gecontroleerde voertuigen werden 122 automobilisten bekeurd voor het overschrijven van de maximum toegestane snelheid van 80 km/u, waarbij de hoogst gemeten snelheid 120 km/u was.

Winkeldiefstal
AMERSFOORT Op maandagmiddag is een 18-jarige vrouw uit Zeist aangehouden voor het plegen van winkeldiefstal.

De vrouw liep omstreeks 16.25 uur een winkel aan de Utrechtsestraat uit, zonder drie paar schoenen met een totale waarde van ongeveer 100,- af te rekenen. Bij het passeren van de kassa ging het alarm af, waarna de vrouw werd aangehouden door beveiligingspersoneel. De vrouw heeft een proces-verbaal gekregen.

Ongeval
WOUDENBERG Op maandag heeft een ongeval plaatsgevonden op de Geeresteinselaan.

Omstreeks 15.25 uur fietste een 16-jarige meisje uit Woudenberg over de Geeresteinselaan, toen haar tas op de grond viel. Het meisje probeerde tijdens het fietsen de tas weer op te pakken, maar kwam hierdoor ten val. Zij is met kneuzingen aan haar been en hoofdklachten overgebracht naar het ziekenhuis.

Winkeldiefstal
AMERSFOORT Op maandagmiddag is een 24-jarige man uit s-Gravenhage aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal in een winkel aan de Sint Jorisstraat.

De man liep omstreeks 12.55 uur de winkel uit, zonder negen parfumflesjes met een totale waarde van ongeveer 130,- af te rekenen. Hij werd aangehouden door winkelpersoneel en overgedragen aan de politie. De man heeft een proces-verbaal gekregen.

Amersfoorters opgelicht
AMERSFOORT - De politie van het district Eemland zuid is de afgelopen dagen diverse keren benaderd door inwoners uit Amersfoort die zich opgelicht voelden door een organisatie, opererend onder de naam Extra-Play. Deze organisatie schrijft betrokkenen aan en stelt in de brief dat zij deelnemen aan de Duitse Klassenloterij NKL en de Engelse lotto.

Extra-Play (een telemarketingbedrijf en tussenpersoon) vermeldt in de brief aan betrokkenen hun bank- of gironummer en suggereert dat zij, telefonisch, toestemming hebben gegeven tot maandelijkse incasso van 21,50. Voorts wordt in de brief aangegeven dat zij binnen 7 dagen kunnen reclameren. Dit bedrijf genereert met deze werkwijze enorme geldbedragen. Waarschijnlijk gaat het bedrijf ervan uit dat het merendeel van de aangeschrevenen de zaak op zijn beloop laat en gewoon geld laat afschrijven van hun rekening.

Op deze wijze is ook een 94-jarige bewoner van een verzorgingshuis in Amersfoort benaderd en onder druk gezet. Een familielid waarschuwde hierop de politie, waarna nader onderzoek werd ingesteld. Gebleken is dat deze wijze van zaken doen naast illegaal (in strijd met de wet op de kansspelen en met de colportagewet) bovenal moreel afkeurenswaardig is. Door sluwe praatjes wordt mensen een overeenkomst aangepraat.

Inmiddels is duidelijk geworden wie de sleutelfiguur achter deze praktijken is en met hem is inmiddels contact geweest. De zaak is overgedragen aan de Economische Controle Dienst (ECD) te Den Haag. De ECD onderneemt landelijk actie.

De politie geeft het advies aan mensen die de dupe zijn geworden van omschreven praktijken hun bank zo spoedig mogelijk opdracht te geven tot annulering van eventuele machtiging.