RAAD VOOR WERK EN INKOMEN



RWI zet nieuwe stap in vergroting transparantie reïntegratiemarkt

Tevredenheidscijfers grootste gemeenten en UWV over reïntegratiebedrijven gepubliceerd

Den Haag, 27 april 2004

De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) heeft een nieuwe stap gezet om de markt voor reïntegratiediensten inzichtelijker te maken. De Reïntegratiemonitor van de RWI is sinds vandaag uitgebreid met het oordeel van grote publieke opdrachtgevers over de dienstverlening van individuele reïntegratiebedrijven.
Het gaat om de uitkomsten van een tevredenheidsonderzoek dat in opdracht van de RWI is uitgevoerd. De RWI voldoet met de publicatie aan een verzoek van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In het tevredenheidsonderzoek zijn het UWV en 41 van de 46 grootste gemeenten geënquêteerd. Deze publieke opdrachtgevers geven de reïntegratiebedrijven gemiddeld een 6,6 voor hun dienstverlening. Opvallend is dat deze bedrijven voor het onderdeel behaalde resultaten een magere voldoende scoren (6,1), terwijl opdrachtgevers juist aan dit aspect het meeste belang hechten.

Van 17 bedrijven zijn de individuele onderzoeksresultaten in de Reïntegratiemonitor opgenomen. Hieruit blijkt dat er grote verschillen tussen de bedrijven zijn: zo krijgt het bedrijf met de laagste totaalscore een 4,7 en het bedrijf met de hoogste totaalscore een 7,3.
De RWI zal dit jaar vervolgonderzoek verrichten, waarin ook het oordeel van andere opdrachtgevers (kleinere gemeenten en werkgevers) én van cliënten over de kwaliteit van reïntegratiebedrijven gemeten wordt.

In totaal zijn in het RWI-onderzoek (uitgevoerd door ECORYS-NEI) over ongeveer 140 bedrijven tevredenheidsresultaten verzameld. De meerderheid van deze bedrijven heeft slechts één of enkele van de UWV-regios of geënquêteerde gemeenten als opdrachtgever. Slechts een beperkt aantal (17) reïntegratiebedrijven heeft met meer dan vijf grote gemeenten en/of UWV-regios in 2002 een contract afgesloten. Om redenen van zorgvuldigheid worden alleen van deze bedrijven de tevredenheidscijfers openbaar gemaakt in de Reïntegratiemonitor van de RWI. Bij minder dan vijf opdrachtgevers heeft het oordeel van één opdrachtgever namelijk een te grote invloed op het gemiddelde oordeel over de kwaliteit van een bedrijf.
Op basis van een korte marktverkenning blijkt overigens dat deze zeventien bedrijven samen goed zijn voor ongeveer eenderde van de totale omzet op de markt voor reïntegratiediensten (exclusief arbodienstverlening). De rest van de opdrachten van de onderzochte gemeenten en UWV is versnipperd over vele bedrijven, die vaak een marktaandeel hebben van minder dan 1 procent.

Hoewel het oordeel voor de totale dienstverlening een 6,6 is, valt op dat de geënquêteerde gemeenten en UWV vooral aspecten die te maken hebben met de efficiëntie en effectiviteit van de dienstverlening (behaalde resultaten, versterking arbeidsmarktkansen en de prijs-kwaliteitverhouding) lager waarderen. Procesaspecten (zoals bereikbaarheid en zorgvuldige omgang met gegevens) krijgen een hogere waardering.
Reïntegratiebedrijven die beschikken over het kwaliteitskeurmerk van brancheorganisatie Borea krijgen vooralsnog gemiddeld geen hoger rapportcijfer dan bedrijven zonder dit keurmerk.

De tevredenheidscijfers zijn alleen representatief voor de gemeenten en UWV-regios in het onderzoek en hebben betrekking op de contracten die zij in 2002 hebben afgesloten voor tenminste 25 cliënten en voor de doelgroepen werklozen en arbeidsgehandicapten (de laatste categorie geldt alleen voor het UWV). De bevindingen zijn niet noodzakelijkerwijs representatief voor andere opdrachtgevers, zoals kleinere gemeenten of werkgevers die ook reïntegratiediensten inkopen bij reïntegratiebedrijven.
Aan het RWI-onderzoek hebben het UWV en 41 van de 46 grootste gemeenten meegewerkt. In deze 41 gemeenten woont ongeveer tweederde van het totaal aantal bijstandsgerechtigden. Gemeenten kopen reïntegratietrajecten in voor bijstandsgerechtigden, niet-uitkeringsgerechtigden en ANW-ers. Het UWV doet dit voor mensen met een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overleg- en adviesorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI adviseert de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmarktbeleid. Doel van deze adviezen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Een andere taak is het vergroten van transparantie en kwaliteit op de reïntegratiemarkt.

Voor de redactie,