Socialistische Partij

Hervorming van landbouwsubsidies volstrekt ontoereikend

27-04-2004 * Landbouwminister Veerman laat een enorme kans schieten om de Nederlandse land- en tuinbouw te verduurzamen. Bij de uitwerking van de EU-landbouwhervormingen gaat hij uit van historische rechten. "De minister laat dus alles bij het oude," aldus SP-Kamerlid Krista van Velzen. "Waar Duitsland, Engeland en Denemarken kiezen voor een duurzame toekomst, laat Veerman zich leiden door gevestigde belangen."

Afgelopen zomer werd het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie fundamenteel veranderd. Met de keuze om de inkomenssteun te ontkoppelen van de productie werd een duidelijke stap gezet om het landbouwbeleid meer in overeenstemming met de WTO-regels voor geoorloofde staatssteun te brengen. De concrete invulling hiervan werd echter aan de afzonderlijke lidstaten overgelaten. Duitsland, Engeland en Denemarken kozen voor een vaste toeslag per hectare. Dat stimuleert extensieve, grondgebonden bedrijven.

Maar Veerman geeft aan dat hij niet wil overgaan tot een herverdeling van de steun. Ondanks de zware kritiek op het landbouwsubsidiebeleid, dat vooral ten goede komt aan grootschalige intensieve bedrijven, blijft de minister vasthouden aan de historische verdeling van de subsidiestromen. "Dat toont maar weer hoezeer Veerman zijn oor laat hangen bij de sector," aldus Van Velzen. "Uit angst om zijn vingers te branden, zadelt hij een volgende minister op met de moeilijke beslissingen."

Ook besloot Veerman om geen gebruik te maken van de zogenaamde 10%-afromingsregeling, waarmee duurzame landbouw extra ondersteund kan worden. Van Velzen: "Dat zou toch het minste geweest zijn. Een aantal maatschappelijke organisaties, met een ledenbestand van meer dan 4 miljoen Nederlanders, vroeg onlangs aan de minister om hier gebruik van te maken. Maar dat verzoek slaat Veerman in de wind. Hij negeert dus de maatschappelijke vraag naar duurzame landbouw."