CONNEXXION

2003 goed jaar voor Connexxion

De resultaten van Connexxion Holding NV zijn in 2003 sterk verbeterd ten opzichte van de voorgaande jaren. Met een bedrijfsresultaat van e. 32,7 miljoen kan gesproken worden van een goed jaar voor Connexxion in een zeer turbulente marktomgeving.

De geconsolideerde netto omzet steeg in 2003 fractioneel met 0,3% tot e. 948 miljoen (2002: e. 945 miljoen). De omzet in het Openbaar Vervoer daalde licht, groeide sterk bij Taxi Services en bleef nagenoeg constant bij Tours en Techno Service Nederland. Bij de overige groepsactiviteiten was sprake van een aanzienlijke daling van de omzet.

Het bedrijfsresultaat verbeterde fors tot e. 32,7 miljoen (2002: e.
-3,3 miljoen). Het netto resultaat steeg naar e. 21,2 miljoen (2002: e. -5,8 miljoen). Connexxion investeerde in 2003 e. 96,7 miljoen, vooral in rijdend materieel. Zo werden in 2003 357 nieuwe bussen en 1198 nieuwe taxivoertuigen in gebruik genomen.

Ontwikkelingen

Openbaar Vervoer
Connexxion Openbaar Vervoer heeft in 2003 meegedaan aan 7 aanbestedingen waarvan er 6 werden gewonnen. Connexxion offreert bij aanbestedingen tegen een zo scherp mogelijk tarief met behoud van een gezond rendement op het geïnvesteerde vermogen. De budgetten voor Openbaar Vervoer staan al een tijd onder druk van bezuinigingen. Dat zal bij continuering van bezuinigingen ongetwijfeld leiden tot een verschraling van het aanbod van openbaar vervoer. Connexxion zal in 2004 starten met een proef met de OV-chipkaart. Met steun van de provincie Zuid-Holland zal deze proef gehouden worden in de Hoekse Waard en op Voorne-Putten.

Het OV-bedrijf Hermes Groep waarin Connexxion een meerderheidsbelang heeft, kende eveneens een goed jaar. Tegenover de daling van de reizigersopbrengsten als gevolg van concessieverlies in 2002 werd resultaat gerealiseerd door een aanzienlijke kostenbesparing. Een verbetertraject gericht op een reductie van het arbeidsverzuim was zeer succesvol. Het verzuimpercentage zakte van 10,3 naar 7,0.

Taxi Services
Connexxion Taxi Services heeft in 2003 de stijgende lijn van 2002 doorgezet. De omzet kwam uit boven e. 200 miljoen. De stijging werd mede gerealiseerd door het winnen van 30% van de aanbestedingen. Helaas ging het contract van Traxx (bovenregionaal gehandicaptenvervoer) verloren na een Europese aanbesteding.

Tours
In het marktsegment van Connexxion Tours wordt sterk op prijs geconcurreerd. Daarbij is de ontwikkeling van de markt erg afhankelijk van economische factoren, maar ook van situaties in de wereld zoals de oorlog in Irak en de virusziekte sars. Het landelijk evenementenvervoer (zoals Dance Valley en personeelsevenementen van grote ondernemingen) levert een steeds grotere bijdrage aan het resultaat van Tours. De activiteiten op het water laten groei van het aantal reizigers zien. De verbinding over water Velsen naar Amsterdam, die door Connexxion met draagvleugelboten wordt onderhouden, liet een stijging van het aantal passagiers zien van 13%.

Techno Service Nederland
De omzet van Techno Service Nederland was in 2003 iets hoger dan in 2002. In het segment goederenvervoer was er sprake van een omzetdaling, in het segment personenvervoer en milieudiensten van een stijging van de omzet. TSN is sinds 2003 ook actief in Duitsland (Duisburg).

Vooruitzichten
De Groepsdirectie van Connexxion Holding NV spreekt de verwachting uit dat de resultaten van 2004 tenminste gehandhaafd zullen blijven op het niveau van 2003.

//////////////////////////////////////

Alleen voor de pers:

nadere informatie:
Coen Sleddering, directeur Corporate Communicatie Connexxion Telefoon 035 625 1606 of 06 5312 5041

27 apr 04 12:30