Gemeente De Ronde Venen

Evenementen doorberekening kosten gemeentelijke diensten 27-04-2004

De Ronde Venen kent een groot aantal evenementen welke het hele jaar worden georganiseerd. Veel van deze evenementen zijn niet meer weg te denken uit de gemeente, omdat ze al zoveel jaren met succes worden georganiseerd.

Tot op heden heeft de gemeente een beperkt evenementenbeleid vastgelegd in de Nota Integraal Horecabeleid van januari 2001. Hierin wordt niet op de doorberekening van de kosten van gemeentelijke diensten bij evenementen ingegaan. Momenteel wordt er per evenement op basis van de vergunningaanvraag en bestaand beleid bepaald of de vergunning wordt afgegeven en wat er in de vergunning moet komen te staan. Tevens wordt aangegeven welke gemeentelijke diensten tegen welk tarief aan de organisaties worden doorberekend.

In de loop van 2003 is de behoefte ontstaan voor een nieuw beleid met betrekking tot het doorberekenen van deze gemeentelijke diensten. Zowel bij de organisatoren als bij de gemeente overheerst een gevoel van onduidelijkheid en ongelijkwaardigheid. Belangrijk is te streven naar een beleid, dat ongeacht de unieke kenmerken van ieder evenement, voor alle evenementen van toepassing is.

In de notitie Evenementen doorberekening kosten gemeentelijke diensten, De Ronde Venen wordt voorstellen gedaan voor een nieuw beleid. De doelstelling luidt: Het vaststellen van een uniform beleid voor het doorberekenen van de kosten van gemeentelijke diensten die de gemeente verleent ten behoeve van kleine en grote evenementen die door derden worden georganiseerd in de diverse kernen van de gemeente.

In deze notitie wordt voorgesteld om alle kosten die de gemeente maakt ten behoeve van evenementen in rekening te brengen bij de organisaties van deze evenementen. Een uitzondering hierop zijn de verkeersgeleide hekken. De huur van deze hekken en de bijbehorende gemeentelijke manuren en tractiekosten worden niet aan de organisaties doorbelast. Tevens wordt voorgesteld om dit beleid, met bijbehorende tarieven, vanaf 1 oktober 2004 toe te passen.