Federale regering Belgie


Diplomatieke Conferentie te Singapore 24-25.04.2004 (2004-04-26)

Persdienst Buitenlandse Zaken

Frédérique Ries nam op 24 en 25 april deel aan de diplomatieke conferentie in Singapore. Deze bijeenkomst is voor de hoofden van de diplomatieke en consulaire vertegenwoordigingen van België in Azië en Australië een gelegenheid om van gedachten te wisselen over tal van onderwerpen waarin de prioriteiten van het buitenlandbeleid in Azië zijn uitgezet.

Brussel, 25 april 2004

Frédérique Ries nam op 24 en 25 april deel aan de diplomatieke conferentie in Singapore.
Deze bijeenkomst is voor de hoofden van de diplomatieke en consulaire vertegenwoordigingen van België in Azië en Australië een gelegenheid om van gedachten te wisselen over tal van onderwerpen waarin de prioriteiten van het buitenlandbeleid in Azië zijn uitgezet.

Zondag spraken de Staatssecretaris, de ambassadeurs en consuls uitvoerig over de nieuwe wereldorde op handelsgebied, de perceptie van de Europese Unie in Azië, het probleem van de grote migratiestromen, de opgang van de politieke islam.

"In tegenstelling tot de gangbare mening, is slechts 20% van de moslims Arabier. Om en bij de helft van de moslims leeft in Zuid- en Zuidoost-Azië. Het ligt dan ook voor de hand dat de toekomst van de Islam hier wordt geschreven."

De Staatssecretaris heeft in Singapore ook twee Belgische bedrijven bezocht. Eurogentec/Research Biolabs is de eerste Belgisch-Singaporese joint venture op het gebied van biotechnologie. Naar aanleiding van het bezoek heeft Frédérique Ries in aanwezigheid van het personeel dat uit Belgen en Singaporezen bestaat en van een vertegenwoordiger van de firma uit Luik, een nieuw laboratorium geopend. Het bedrijf levert synthetisch DNA aan wetenschappelijke gemeenschappen in Singapore, Maleisië, Indonesië en Taiwan. Dankzij het bruggehoofd in Singapore kan dit in Luik gevestigde bedrijf hoogwaardige concurrende producten leveren.

Het tweede bezochte bedrijf was KatoenNatie, goed voor de grootste Belgische investering in Singapore, dat zorgt voor de logistiek van de petrochemiereus ExxonMobil. Het complex in Jurong is de grootste petrochemische fabriek ter wereld. De Belgisch-Singaporese joint venture KatoenNatie/Sembcorp die slechts 6 jaar geleden in 1997 werd opgericht, telt meer dan 8000 werknemers in 36 landen en is uitgegroeid tot marktleider voor gespecialiseerde logistieke diensten op de Thaïse en Singaporese markt.

Bij haar bezoek aan deze bedrijven stelde de Staatssecretaris: "Dit zijn twee Belgische bedrijven die er niet alleen in geslaagd zijn een plaats te veroveren op de Singaporese markt maar die in hun respectieve werkgebied ook de top hebben bereikt".

Verder was de Staatssecretaris in de gelegenheid om op een receptie in de ambtswoning van ambassadeur Kridelka de directeur van de haven van Singapore Stephen Lee en een zestigtal landgenoten te ontmoeten, onder hen veel zakenmensen die in Singapore werken en vertegenwoordigers voor Azië-Pacific van Belgische bedrijven waaronder de KBC, CBR-Heidelberg-ciment, Belgacom, CMI, Koffie Rombouts, Corona-Lotus, Fortis, Solvay, ABX, Ahlers en Jan De Nul.

In de marge van de conferentie gebruikte Frédérique Ries zaterdag de lunch met Tommy Koh, bijzonder ambassadeur die de onderhandelingen heeft gevoerd over het vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten dat op 1 januari ll. van kracht werd.
De heer Koh was ook de speciale gezant van de secretaris-generaal van de UNO in de Baltische Staten. Nu is hij directeur van het Institute of Policy en voorzitter van de National Heritage Board.

Het gesprek ging over de toekomst van de Verenigde Naties en hun rol in Irak en over de ontwikkeling van het handelsverkeer tussen de EU en Singapore. Frédérique Ries en ambassadeur Koh bespraken ook hoe het imago van België in Singapore het best kan worden gepromoot. Daarbij kwamen ook de interuniversitaire uitwisseling en de culturele betrekkingen tussen beide landen aan bod. De heer Koh en Frédérique Ries waren het erover eens dat Singapore en België heel wat gemeen hebben (het zijn beide kleine landen op een kruispunt van culturen en met een open economie). Bij de lunch was ook Alain Vandenborre aanwezig, executive dirctor en vice-chairman of the Singapore Venture Capital and Private Equity Association.

Op zondagochtend bezocht de Staatssecretaris een van de twee synagogen in Singapore, samen met Rabijn Abergel, afkomstig uit Brussel en de drijvende kracht in de Joodse gemeenschap die toch om en bij de 800 leden telt. Daarna had Frédérique Ries een ontmoeting met de kinderen van de zondagschool en de kindertuin naast de synagoge.

FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en
Ontwikkelingssamenwerking
Persdienst
Karmelietenstraat 15
1000 Brussel
België
GSM 0477/40.32.12
GSM 0475/72.76.35

Copyright Presscenter.org | Legal | info@presscenter.org