NED. CULTURELE SPORTBOND

zwemvereniging ZIOG Uden wint prijs voor allochtonenproject

Pers bericht

Op zaterdag 24 april werd op Papendal te Arnhem de Harry Stapel Prijs uitgereikt aan de zwemvereniging -Zwemmen Is Ons Genoegen- ZIOG Deze zwemvereniging uit Uden heeft de Harry Stapel Prijs ontvangen omdat

Zwemvereniging ZIOG uit Uden geeft vanaf begin jaren zeventig zwemonderwijs aan volwassenen. Toen de vereniging in 1991 de kans kreeg om zwemlessen aan buitenlandse vrouwen te geven, greep zij die met beide handen aan.Ongeveer 15% van het ledenaantal van de vereniging is allochtoon. Zwemonderwijzeres Joke de Groot-Heijnemans heeft zeker 150 volwassenen van buitenlandse komaf leren zwemmen zodat ze een diploma konden behalen. Een sportstimuleringsproject van de gemeente Uden werd vroegtijdig afgebroken wegens gebrek aan financiële middelen. In dit project was plaats gemaakt voor zwemonderwijs aan allochtone vrouwen. Het zwembad vreesde dat dit niet door zou gaan en schakelde hierom de vrijwilligerscentrale in. De zwemvereniging heeft bekeken of zij bijzondere maatregelen moest treffen in verband met de diverse godsdiensten van de deelneemsters. Zij kwamen er snel achter dat hun bad zich niet leent om de diverse deelnemers van elkaar te scheiden. Zij stonden daar ook niet achter en hebben daarom snel een extra zwemuur geclaimd bij het zwembad. Na het behalen van het eerste diploma werd deze groep vrouwen in badpak gefotografeerd en geplaatst in een regionale krant. Op deze manier lieten zij zien dat zwemonderwijs voor allochtone volwassenen de normaaltste zaak van de wereld is. Dit heeft ook bevrijdend gewerkt en zorgde voor de nodige aanwas.
Joke vertelt dat zij er op lette dat zij de namen meteen goed kende. De vrouwen waarderen dit zeer. De zwemlessen worden er persoonlijker door waardoor ze sneller vertrouwd raken met de omgeving. Hierdoor leren ze uiteindelijk ook sneller zwemmen. Op een gegeven moment vroeg iemand of haar man ook mee mocht zwemmen. Er was binnen de groep geen bezwaar zodat we vanaf dat moment gemengd zijn gaan zwemmen. Tot op heden verloopt alles prima en zwemmen mannen en vrouwen van wel tien verschillende nationaliteiten door elkaar!

De Harry Stapel Prijs
De Harry Stapel prijs is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen van -sport voor iedereen-. Dit betekend dan het gaat om de toegankelijkheid van sportvoor aal groepen van mensen maar ook betaalbaarheid en samen sporten met verschillende culturen De prijs bestaat uit een bedrag van euro 1250,00 en een bronzen sculptuur als herinnering. Het bedrag dient besteed te worden aan een project of activiteit die past binnen de gedachte van de prijs

Voor de redactie
Voor meer informatie of fotos van deze uitreiking kunt u contact opmenen met Fred Peters NCS telefoon 020 6363061 06-51004173 of e-mail
f.peters@sport4all.nl Of kijk op www.sport4all.nl

Harry Stapel
Harry Stapel is een van de leden van het eerste uur die betrokken is geweest bij de oprichting van de Nederlandse Arbeiders Sport Bond NASB in 1927 en de initiatiefnemer tot heroprichting van de NASB onder de nieuw naam de Nederlandse Culturele Sportbond NCS. De naam die de verwevenheid van de sport met onze cultuur aangeeft. Harry stapel die inmiddels 94 is en ook op het NCS bondscongres aanwezig was heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontwikkelen van de moderne sport structuur in de jaren 1945. Hij is een van de oprichters van de NSF dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van NOC-NSF 27)

ACHTERGRONDINFORMATIE NCS
over de NCS
De Nederlandse Culturele Sportbond is een landelijke sportorganisatie met 225.000 leden, verdeeld over 40 takken van sport. De NCS richt zich voornamelijk op de anders georganiseerde sport en recreatieve sportbeoefening. Op landelijk niveau zijn wij partner van NOC-NSF en het ministerie van VWS. Naast belangenbehartiger voor de anders georganiseerde sport is de NCS ook dienstverlener aan de Nederlandse sportwereld (bonden en verenigingen). In samenwerking met NOC-NSF ondersteunen wij sportbonden op het gebied van PR-beleid, opleidingen en beleidsontwikkeling en administratieve ondersteuning. Dit pakket bieden wij ook aan aan gemeenten en sportverenigingen op lokaal niveau.

Sport4all
Het bestaansrecht van de NCS is de eigen visie op sport en de mensen die dit beoefenen. De NCS is van mening dat sport een zeer waardevolle bijdrage levert aan de sociale cohesie van de maatschappij en dat iedereen op zijn eigen wijze zijn sportsituatie moet kunnen inrichten. Dit om de maatschappelijke bijdrage van de sport zo optimaal te laten zijn. Dat betekent dat er ook plaats dient te zijn voor initiatieven van mensen buiten de bestaande sportstructuren om. Binnen de NCS is veel aandacht voor waarden en normen in de sport met een uitstraling van deze gedachte naar het dagelijks leven. De leden van de NCS zijn verenigingen en organisaties die niet lid kunnen worden of willen worden van een bestaande landelijke sportorganisaties. De NCS zet zich in om deze verenigingen ook tot het landelijk netwerk van de sport te laten behoren, gezien hun bijdrage aan de maatschappij. De NCS biedt nieuwe sporten de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot een volwaardige sport. Zo heeft de NCS aan de wieg gestaan van het In-line Hockey dat nu een volwaardig onderdeel is van de Nederlandse IJshockey Bond. Bijzondere sporten die zich bij de NCS ontwikkelen zijn: Boemerangsport, Autopetten, Capoeira, Boccia en en Floor hockey, rafting en hondensport.
Zie ook onze website www.sport4all.nl

27 apr 04 13:33