Gemeente Roggel en Neer

27/04/2004
Uit de gemeenteraad
Gemeenteraadsvergadering 16 maart 2004


* Verordening Individuele Behandeling Afvalwater vastgesteld

De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 16 maart 2004 de Verordening Subsidie IBA vastgesteld. Dit betreft een verordening waarin aangegeven staat hoe de gemeente omgaat met Individuele Behandeling Afvalwater (IBA). Het gaat er hierbij om dat bewoners van huizen die niet aangesloten zijn op het riool voorlichting krijgen en financieel tegemoetgekomen worden door de gemeente in de realisering van een wettelijk vereiste oplossing. Bewoners moeten een IBA aanschaffen, in de meeste gevallen gaat het hier om een IBA klasse I, oftewel een gewone sceptic tank.

De bijdrage van de gemeente bedraagt 2000,00 per pand, dat voor onbepaalde tijd bestemd is voor permanente bewoning. Dit bedrag wordt aan de aanvrager beschikbaar gesteld indien wordt voldaan aan alle onderstaande eisen:

- Voor het betreffende pand heeft de Gemeente Roggel en Neer van de provincie Limburg een ontheffing als gevolg van artikel 10.33 van de Wet milieubeheer gekregen, waardoor de gemeente vrijgesteld is dit pand aan te sluiten op haar rioolstelsel.

- De lozing betreft een beperkte lozing van huishoudelijk afvalwater. De IBA dient minimaal klasse IBA-klasse 2 te zijn.
- Bij de aanvraag tot een bijdrage dient een certificaat voor IBA-klasse 2 normering en, voor zover van toepassing, een onderzoek zoals bedoeld in paragraaf 6.1 van de uitvoeringsregeling van het Lozingenbesluit Bodembescherming, gevoegd te zijn. Deze stukken en het aanvraagformulier tot een bijdrage dienen vóór aanvang van de werkzaamheden tot plaatsing van een IBA ingediend te zijn bij de Gemeente Roggel en Neer.

- De gemeente heeft het hele IBA-systeem gecontroleerd en naar aanleiding hiervan geconstateerd dat de bodemlozing doelmatig plaatsvindt.

Op de gemeentelijke website (www.roggel-en-neer.nl) vindt u een uitgebreide lijst met de meest gestelde vragen met betrekking tot IBA. Informatie: unit milieu, dhr. W. Boonen, tel. 0475 - 499509.

Aanvullende informatie voor toekomstige IBA gebruikers en andere geïnteresseerden

De gemeente kent een zorgplicht die verwoord is in de wet milieubeheer. Deze zorgplicht houdt in dat de gemeente zorg dient te dragen voor de inzameling van het op haar percelen vrijkomend afvalwater. Deze zorgplicht dient doelmatig uitgevoerd te worden. Met andere woorden niet tegen alle kosten. De provincie geeft aan tot welke kosten de gemeente nog verplicht is een rioolaansluiting te realiseren. Hiertoe heeft de provincie ons grondgebied verdeeld in kwetsbaar gebied en overig gebied. Als de kosten voor aanleg van riolering hoger zijn dan 11.345,00 resp. 6.806,00 hoeft er geen riolering aangelegd te worden. Dit wordt dan niet meer als doelmatig gezien. In onze gemeente is dit het geval voor een 29-tal panden. Voor deze panden is de gemeente door de provincie ontslagen van haar zorgplicht. De desbetreffende bewoners hebben hiervan onlangs van de provincie bericht over gekregen. Voor alle overige panden geldt de zorgplicht en heeft de gemeente dan ook de plicht om hiervoor riolering aan te leggen. Dit is inmiddels ook gebeurd. Voor enkele panden dient de daadwerkelijke huisaansluiting nog gerealiseerd te worden.

Zoals gemeld heeft de gemeente voor 29 panden geen zorgplicht meer. In principe dient de lozer zelf zorg te dragen voor de verwijdering cq. lozing van het afvalwater op de bodem of het oppervlaktewater. Voor een lozing op het oppervlakte water is het Waterschapsbedrijf Limburg (voormalige Zuiveringsschap) het bevoegde gezag en voor lozingen op de bodem is dit de gemeente. Het bevoegde gezag ziet er op toe dat de lozing (vervuiling) voldoet aan de wettelijke eisen. Om aan deze eisen te voldoen zal voorzien moeten zijn in een soort zuiveringswerk.

Met betrekking tot de bodemlozingen is dit een IBA klasse I als er sprake is van overig gebied en een klasse II als er sprake is van kwetsbaar gebied. Een IBA is een individuele behandeling van afvalwater. De klasse geeft aan welk zuiveringsrendement deze IBA haalt. Een klasse II zuivert beter dan een klasse I.

Een klasse I is een septictank van 6m3. Een klasse II IBA is een ingewikkelder systeem dat bijvoorbeeld uit een aantal tanks bestaat waarin bezinking, beluchting en aërobe en anaërobe afbraak van het vuil plaats vindt. Er zijn meestal geen draaiende delen en het transsport van de ene tank naar de ander vindt plaats met luchtbellen, zoals in een aquarium. Het enige elektrische is dan ook een uit de kluiten gewassen aquarium luchtpomp. Er bestaat ook nog een klasse III IBA. Het verschil tussen de klasse II en III bestaat erin dat een klasse III een extra nazuivering kent waarbij fosfaten en stikstof verwijderd worden uit de lozing.

De gemeente is voor een 29-tal panden ontslagen van haar zorgplicht. Toch heeft de gemeenteraad besloten om ook deze lozers enige vorm van zorg toe te kennen. Deze zorg bestaat uit het voorlichten met betrekking tot de materie van lozingen op de bodem en het toekennen van een bijdrage ( 2000,00 per pand) in de kosten bij de aanschaf van een IBA voor afvalwater vrijkomend uit een huishouden. Deze bijdrage is dusdanig dat de kosten voor de aanschaf en aanleg van een IBA II voor de lozer niet hoger zijn dan de kosten (3400 euro) die de lozer zou hebben bij een aansluiting op het drukriool.. De bijkomende kosten voor leidingwerk, bekabeling enz. komen eveneens voor rekening van de lozer. Wilt u als toekomstige IBA-gebruiker voor een bijdrage in aanmerking te komen?

Op korte termijn zal de heer Boonen van de afdeling milieu contact opnemen met de mensen die een IBA dienen aan te schaffen. Behalve de voorwaarden en richtlijnen, zal hij u verder informeren en uw specifieke situatie bespreken. Verder dient u om in aanmerking te komen tijdig een aanvraag in te dienen bij de gemeente en voor
1-1-2005 een werkende gecertificeerde IBA klasse II of hoger in gebruik hebben genomen. Een aanvraagformulier wordt u uiterlijk in week 14 toegestuurd.

Belangrijke aanvullende achtergrondinformatie die voor u als (toekomstige) lozer via een IBA of als geïnteresseerde van belang kunnen zijn: vindt u in de vorm van de meest gestelde vragen op de gemeentelijke website of kunt u opvragen bij de unit milieu. Ook kunt u voor meer informatie contact opnemen met de heer W. Boonen, 0475 - 499509.

* Stand van zaken komst Lidl

Raadslid Hans Levels van Akkoord '90 vroeg het college de stand van zaken toe te lichten over de komst van de Lidl. Wethouder Wim Peulen deed verslag.

Er is een nieuw voorbereidingsbesluit vastgesteld in verband met de mogelijke komst van de Lidl naar Roggel. Het vorige besluit moest vernieuwd worden omdat het al een jaar oud was en dus zou verlopen. Er zijn diverse bezwaren gemaakt door aanwonenden van het kruispunt Tramstraat/Kerkstraat. Men is bang dat er sluiproutes vanuit Heythuysen zullen gaan komen, dat er geparkeerd zal gaan worden op de Kerkveldweg, dat er via vrachtwagens nieuwe winkelvoorraden aangevoerd zullen gaan worden over de ventweg en bovendien maakt men zich zorgen dat vrachtwagens daar zullen terugzetten om de losplaatsen te kunnen bereiken. Er fietsen daar namelijk vaak schoolgaande kinderen. De bezwaarmakers hebben een klankbordgroep opgericht. Oplossingen waarover gesproken is, zijn:

- Er kan op het kruispunt een middenberm gemaakt worden; een veilige stopplek voor overstekende kinderen en andere fietsers. Nu staan er op het kruispunt verkeersbrigadiers. Er komen geen stoplichten.
- Er wordt onderzocht of andere insteekroutes van vrachtwagens mogelijk zijn.

- Omdat in de gemeente Heythuysen ook een Lidl zal komen, verwacht men dat het ontstaan van sluiproutes wel mee zal vallen.
* Kabelaansluiting in buitengebied in relatie tot L1

Raadslid Har Frenken van Gemeentebelangen deed navraag naar de stand van zaken ten aanzien van eventuele kabelaansluiting in het buitengebied in verband met de ontvangst van L1. De burgemeester deed verslag.

Er zijn in het verleden afspraken gemaakt tussen de gemeente en CAI-Limburg. Er is zelfs een stichting opgericht die zich inzette om de huizen in het buitengebied op de kabel aangesloten te krijgen. Deze afspraken zijn in 1994 overgenomen door nieuwkomer Essent. In 1996 is door de gemeente ruim 10.000,00 beschikbaar gesteld voor kabelaansluiting in het buitengebied. Hiermee zouden niet alle woningen bediend kunnen worden. Ondertussen is het reservefonds volledig uitgeput.

De huidige satelietverbinding is een project dat tijdelijk gefinancierd is door de provincie. Dit is echter aflopend. De provincie heeft de Limburgse gemeenten, 20 februari 2004, echter gevraagd om te participeren in de kosten van de instandhouding van de satelietverbinding. Een belangrijke reden om dit te doen, is dat bewoners van het buitengebied bij crises en rampen de rampenzender van L1 moeten kunnen ontvangen. 13 van de aanwezige gemeenten hebben aangegeven positief tegenover deze vraag te staan. Dit geldt ook voor Roggel en Neer. Het wachten is nu op aanvullende informatie van de provincie ten behoeve van het voorbereiden van een raadsvoorstel aangaande dit onderwerp.

Zwarboek vogelpestRaadslid Har Geenen heeft namens zijn fractie Akkoord '90 het college van burgemeester en wethouders een zwartboek over vogelpest aangeboden. De titel 'Vogelpest, het verdriet van Nederland' geeft al aan dat er bij de bestrijding van de vogelpest misstanden hebben plaatsgevonden. Har Geenen leest enkele schokkende passages voor en dringt bij het college erop aan om herhaling in de toekomst te voorkomen. De burgemeester zegt namens het college toe, dat mocht er ooit nog eens vogelpest terugkeren, we de uiterste inspanning zullen verrichten om herhaling van deze onverantwoorde wijze te voorkomen.

Het boek Vogelpest, het verdriet van Nederland, krijgt de komende weken een plekje in de hal van het gemeentehuis. Geïnteresseerden onder u kunnen het boek eens rustig inzien. Daarna komt het zwartboek te staan in de bibliotheek van het gemeentehuis en kan het uitgeleend worden.

TPG-post kantorenTPG-post is bezig met het opheffen van kleinere kantoren, zo ook het kantoor dat ondergebracht is bij drogisterij de Stip aan de Koppelstraat. Het college van B&W heeft zich actief ingespannen om de postkantoortfaciliteiten in de kern Roggel te behouden. Per 1 september 2004 zal een TPG-post in de vorm van een servicepunt overgebracht worden naar kantoorboekhandel Thea .

Startnotitie integrale veiligheidDe gemeenteraad heeft een startnotitie integrale veiligheid vastgesteld. In deze notitie geven de negen gemeenten in het district Weert aan dat de veiligheid in deze gemeenten op basis van een aantal thema's geïnventariseerd en geanalyseerd zullen gaan worden. Op basis van deze informatie zullen gezamenlijke kaders gesteld worden in een kadernota Integrale Veiligheid. De wijze van werken in de aanpak van onveiligheid zal op deze manier gecoördineerd plaatsvinden, terwijl er per gemeente voldoende ruimte blijft om maatwerk te verrichten.

Dit lezende lijkt het alsof er in onze gemeente nog helemaal niet zoveel gebeurd is op het gebied van Veiligheid; het tegendeel is echter waar. Echter er is meer coördinatie nodig. Om enkele zaken te noemen waar we in onze gemeente concreet mee bezig zijn (geweest):
- Buurtpreventie (afgelopen maandag 22 maart 2004) zijn de buurtcoördinatoren van het project Buurtpreventie Neer weer bijeen geweest. Binnenkort berichten we u via de Streekbode over de voortgang van dit project.

- Veiligheidsscan in de gemeente: een enquête die we steekproefsgewijs hebben afgenomen naar de beleving van (on)veiligheid in onze gemeente.


- Aanstellen van jongerenwerkers.

- Aanstellen Buitengewoon Opsporingsambtenaar.
- Nauwe samenwerking met districtsmentor en politie.

Hieronder worden aan de hand van een overzicht de veiligheidsvelden die onderzocht gaan worden aangegeven.

Veiligheidsvelden Veiligheidsthema's Subthema's Veilige woon- en leefomgeving Overlast Voertuigen, dronkenschap, drugs, prostitutie, gestoorden, dieren, geluid, afval, bodem, lucht/stank, water, diversen
Vandalisme Vernieling auto´s, vernieling openbaar gebouw, graffiti, overige vernieling
Onveiligheids-
gevoelens Gegevens veiligheidsscan
(Huiselijk) geweld Bedreiging, mishandeling, beroving, tasjesroof, geweld met letsel met wapen, geweld met letsel zonder wapen, geweld zonder letsel met wapen, geweld zonder letsel zonder wapen, verkrachting/aanranding, schennis
Inbraken Woningen, scholen, sportcomplexen, overigen Voertuigcriminaliteit Diefstal van fietsen, brommers, auto´s, overige voertuigen. Diefstal vanaf/uit (brom)fiets, auto, overig voertuigen. Bedrijvigheid en veiligheid Veiligheid bedrijventerreinen en winkelcentra Inbraak bedrijven en winkels, winkeldiefstal, zakkenrollen, branden in handel/industrie
Uitgaan en overlast Dronkenschap, drugs, geluid gerelateerd aan uitgaan, branden in horeca
Toerisme en veiligheid Inbraak bungalowpark/campings, branden bij vakantiebungalows/campings
Grootschalige evenementen Geluidsoverlast, aantal brandpreventiecontroles
Jeugd en veiligheid Overlast Jeugdoverlast, overlast vuurwerk 12-minners Haltverwijzingen + CBA-J(eugd) van de regio Veelplegers Meerderjarige en minderjarige veelplegers (project in de politieregio Limburg Noord) in combinatie met het CBI-J(eugd) van de regio
Alcohol en drugs Dronkenschapoverlast, drugsoverlast Fysieke veiligheid Verkeersveiligheid en
veilige infrastructuur Verkeersongevallen met dodelijke afloop, verkeersongevallen met letsel, verkeersongevallen zonder letsel. Brandincidenten Brandstichting, branden in woningen, garage/schuur, land/tuinbouw, schoorsteen, container, berm/heide/natuur, auto, automatische melding, loos alarm, diversen
Risico´s van bedrijven en natuurrampen Provinciale (AVIV-rapportage), regionale en lokale risicogegevens

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of mocht een en ander u niet geheel duidelijk zijn dan kunt u contact opnemen met de ambtenaar openbare veiligheid in onze gemeente mw. I. Verhaeg tel. 0475 - 499512.

Handboogaccommodatie Heideroosje De raad heeft kaders gesteld voor de nieuwbouw van handboogaccommodatie Heideroosje te Heibloem. Uitgesproken is, dat:

- een investeringssubsidie is toegekend met als basis 25% met mogelijkheid tot maatwerk;

- de vereniging op de Heibloem zal blijven;
- aanbouw aan de voetbalkantine is de eerste optie;
- zelfwerkzaamheid van de club is gevraagd;
- in verband met inkomsten moeten er wedstrijden gehouden kunnen worden in de nieuwe accommodatie;

- er moet slim en sober gebouwd worden;

- er bestaat een inspanningsverplichting om te komen tot externe financiering.

* Renovatie handbalveld Heibloem

Er is een krediet beschikbaar gesteld van 12.500,00 ten behoeve van renovatie van het handbalveld in Heibloem. Het handbalveld zal geasfalteerd wodren. Dit krediet zal voldaan worden uit het verwachte resultaat van de exploitatie bestemmingsplan Pater van Donstraat te Heibloem. Er waren in de raad bedenkingen vanwege het feit dat het handbalveld ligt op een plek waar woningbouwplannen voor zijn. Echter het kan nog vele jaren duren voor dat er op de bewuste plek gebouwd gaat worden. Bovendien kan de Heibloemse handbalclub niet overleven als het handbalveld niet geasfalteerd zou worden.
* Vervangende nieuwbouw ZMOK-school 'de Widdonck'

De huidige staat van de gebouwen is zo slecht dat de gemeenteraad zich heeft uitgesproken voor nieuwbouw van de school en de gymzaal. Het schoolbestuur kan de plannen gaan uitwerken. De gemeenteraad stelt wel dat alle verenigingen en inwoners in onze gemeente 's avonds in principe gebruik kunnen maken van de gymzaal. Afgesproken is ook dat de gemeente een oproep zal doen aan het bestuur dat als de bouw goedkoper uitvalt dan begroot, de overgebleven gelden in energiebesparende maatregelen gestopt zullen worden. Tenslotte geldt ook hier dat de raad oproept tot slim en sober bouwen. Het totaal beschikbaar gestelde krediet is 1.059.243,00.

* De voorstellen 'aanpassing van de subsidieverordening welzijn' (13) en 'uniformering van de gemeenschapshuizen' zijn door de raad ingetrokken.

Men wil bezien of in de subsidieverordening voorwaarden opgenomen kunnen worden die leiden tot unofmrmering van de gemeencshpashuizen. Bijvoorbeeld opgenomen zpou kunnen worden dat voorwaarden om subsidie te krijgen betekent dat er proksafspraken komen voor drank, zalahuur etc. Uitendelijk zou hiermee het voorstel tot unifmrmering helemaal achterwege kunnen blijven.