Gemeente Roggel en Neer

27/04/2004
Tuinen Neerbeek

Teeltadvies
In maart hebben een tiental inwoners van Neer een voorlopig advies onderhoud en beheer van moestuinen in de Kempen ontvangen van het Projectbureau Actief Bodembeheer de Kempen (ABdK). Dit is gestuurd naar diegenen die naar aanleiding van een brief van ABdK in januari te kennen gaven dat zij een moestuin bezitten. Doel van het teeltadvies is de effecten van verontreinigingen in de bodem, met name cadmium en zink, op de gewassen te verkleinen. In het oogstseizoen zal door middel van gewasonderzoek worden vastgesteld of het gewenste resultaat is bereikt. Overigens kan iedereen het voorlopig advies onderhoud en beheer van moestuinen in de Kempen opvragen bij de gemeente, de dorpsraad of ABdK.

Vervolg bodemonderzoek
Tijdens de voorlichtingsavond in oktober 2003 heeft ABdK ook aangegeven nader onderzoek te zullen gaan verrichten naar de verontreinigingen in tuinen in het overstromingsgebied van de Neer. Dit als vervolg op een eerder globaal onderzoek dat de provincie Limburg in 1996 verrichtte. Inmiddels heeft adviesbureau CSO de afgelopen weken uitgebreid historisch (bureau-)onderzoek gedaan naar eventuele bodemverontreiniging met cadmium en zink. De komende weken zal CSO aanvullend bodemonderzoek doen in het onderzoeksgebied. Dus als u mensen in Neer in een onderzoeksauto ziet rondrijden of hen boringen ziet verrichten dan weet u waar voor dit is. Zodra de onderzoeken geheel zijn afgerond, zullen de resultaten via een publicatie van de gemeente in dit blad bekend gemaakt worden.

Dit artikel is een aanvulling op een eerder geplaats persbericht 'Gebruiksadvies voor moestuinen langs de Neerbeek' gedateerd 14-03-2004.