CDA

CDA

27-04-04

Nederland opnieuw meest ontwikkelingsvriendelijk land

Nederland staat net als in 2003 eerste op de ranglijst van het Centre for Global Development (CGD) voor de ontwikkelingsvriendelijkheid van het beleid van rijke landen ten opzichte van arme landen.

Ons land deelt de eerste plaats dit jaar met Denemarken.

Deze 'coherentie-index' meet jaarlijks de prestaties van de 21 rijke landen op het gebied van ontwikkelingshulpen zes andere beleidsterreinen die van invloed zijn op ontwikkeling en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden: handel, directe investeringen, migratie, milieu, vrede & veiligheid, en technologie.

Nederland en Denemarken hebben op de index een gemiddelde score van 6.7 tegen respectievelijk 5.6 en 5.5 vorig jaar. Daarna volgen Zweden, Australië, Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS.

Nederland scoort vooral goed op omvang en kwaliteit van de hulp, het stimuleringsbeleid ten aanzien van investeringen in ontwikkelingslanden en de bijdrage aan VN-vredesoperaties. Maar ook op de andere terreinen scoort Nederland boven het gemiddelde van de OESO-landen. De VS scoren laag op milieu en hulp (vanwege de geringe omvang als percentage van het nationaal inkomen), maar hoog op toegang voor migranten en handel. Japan staat net als vorig jaar op de laatste plaats met een 3.2, onder Spanje en Zwitserland.

Minister Van Ardenne verwelkomt deze onafhankelijke beoordeling van het beleid van rijke landen en is blij met handhaving van de Nederlandse koppositie. In haar nieuwe beleid vormt verbeterde samenhang tussen alle beleidsterreinen die ontwikkelingslanden kunnen raken - coherentie - een belangrijk speerpunt. Voor effectieve armoedebestrijding is immers meer nodig dan hulp: betere exportkansen, meer private investeringen en minder concurrentie verstorende subsidies, met name in de landbouw, zijn minstens zo belangrijk voor ontwikkelingslanden.

Ze onderschrijft de conclusie van het CGD dat rijke landen meer kunnen en moeten doen om echt leiderschap te tonen ter ondersteuning van groei en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. De nadruk zal daarbij moeten liggen op invulling van de ontwikkelingsdimensie in de Doha handelsronde in de WTO en hulpverstrekking aan landen op basis van behoeften en goed beleid.

De index verschijnt dit jaar voor de tweede keer en wordt officieel op 27 april in Washington gepresenteerd. Op bepaalde onderdelen (onder andere investeringsbeleid en bijdragen aan veiligheidsoperaties) zijn de index en de criteria aangescherpt, terwijl steun voor technologie-ontwikkeling als zevende criterium is toegevoegd. Hierdoor konden landen zoals Zweden, Australië, het VK, Canada en de VS hun rapportcijfers aanzienlijk verbeteren.