Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

27 april 2004

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Terassen in binnenstad uur langer open bij warm weer Ook de komende zomer mogen horecabedrijven in de binnenstad hun terassen op vrijdag en zaterdag een uur later sluiten, als het overdag 25 graden of warmer is. Het college heeft dat besloten op basis van de goede ervaringen gedurende de zomer van 2003. Als een specifiek voor de stad Utrecht opgevraagd weerbericht een temperatuur van 25 graden of hoger voorspelt, maakt de gemeente bekend dat de terassen om 02.00 uur mogen sluiten in plaats van 01.00 uur.

Als gevolg van de warme zomer konden de terassen vorig jaar op negen vrijdag- en/of zaterdagavonden een uur langer openblijven. Van deze mogelijkheid hebben horeca-ondernemers en hun bezoekers ruimschoots gebruik gemaakt. Zijn de ervaringen ook deze zomer positief, dan wordt de maatregel (nu nog tijdelijk) waarschijnlijk permanent. Daarbij spelen ook de ervaringen van de binnenstadsbewoners een rol.

Tot nu toe heette de maatregel nog 'het tropisch weer scenario'. Vanaf 15 mei wordt de mogelijkheid om de terassen later te sluiten echter aangeduid als '25 graden plus regeling'. Meteorologen spreken namelijk pas bij een temperatuur van 30 graden of hoger over tropisch weer.

De nieuwe horecaverordening die het college onlangs aan de raad heeft voorgelegd, biedt de juridische basis voor het later sluiten van de terrassen. In de verordening krijgt de burgemeester de bevoegdheid om voor een bepaald gebied gedurende een bepaalde periode een ruimere openingstijd voor een terras toe te staan. In de 25 graden plus regeling is dit uitgewerkt voor de binnenstad gedurende de periode 15 mei tot en met september.


2. Initiatief Franz Leharsingel
De bewonersvereniging Franz Leharsingel in Leidsche Rijn vraagt namens de eilandcommissie 10 en 15 in het kader van het Recht van Initiatief twee vissteigers aan te leggen in de Franz Leharsingel (in het verlengde van de Robert Stolzlaan en in het verlengde van de Edmund Eyslerstraat). Er is een raming van de kosten van het voorstel gemaakt van EUR 30.000. Het college van b en w heeft besloten het voorstel voor verder onderzoek en afhandeling door te verwijzen naar wijkwethouder Lenting van Leidsche Rijn. Het voorstel moet beter afgestemd worden met de geplande aanleg van twee steigers bij de eilanden 4 en 5. Ook de exacte locatie moet nog nader bekeken worden.