Ingezonden persbericht


Non-profit: 37 miljoen voor open source

's-Hertogenbosch - 27 april 2004. De non-profit sector in Nederland reserveert in 2004 naar verwachting 37,1 miljoen voor open source software en dienstverlening. Dit blijkt uit een onderzoek, geïnitieerd door Ematic Interactive, onder 561 beslissers binnen de overheid, de gezondheidszorg en het onderwijs.

Budgetten
Organisaties die tot op heden nog niet met open source werkten, zullen in 2004 ongeveer 15 miljoen besteden aan open source software en dienstverlening. De overige 22,1 miljoen komt van organisaties die ook in 2003 al open source gebruikten. Zo'n 8% van de organisaties in de non-profit sector die nu geen open source gebruiken, loopt rond met plannen om dit wel te gaan doen in 2004. Opvallend is dat de groep 'nieuwkomers' een groter deel van het totale ICT budget reserveert voor open source dan de huidige gebruikers (22% versus 9%)

Ondanks het feit dat open source op dit moment van veel kanten gestimuleerd wordt, maken de budgetten voor open source software slechts 2,5% uit van het totale ICT budget van de non-profit sector.

Naamsbekendheid open source
Ongeveer 49% van de IT beslissers is min of meer bekend met het fenomeen open source software. Na een korte verduidelijking van het fenomeen zegt 71% van de beslissers op de hoogte te zijn van het bestaan van dergelijke software. De spontane naamsbekendheid van open source software is het hoogst in de overheidssector (71%). In de gezondheidszorg (43%) en het onderwijs (42%) ligt deze bekendheid aanmerkelijk lager. In totaal heeft 27% voldoende kennis van open source software om de kern van het fenomeen helder en duidelijk uit te leggen aan collega's.

Veel server, weinig desktop
Open source software wordt vooral voor server gerelateerde zaken ingezet. Beslissers zijn voornamelijk bekend met de leidende open source combinatie LAMP (Linux, Apache, MySQL en PHP). Linux heeft een spontane naamsbekendheid van 71%, Apache 10%, MySQL 8% en PHP 8%. Aan de desktop zijde geniet alleen Open Office een goede naamsbekendheid (19%).

Download het onderzoek (gratis)
Geheel conform de gedachte van de open source markt is de informatie in dit rapport nagenoeg volledig vrijgegeven om daarmee de kennis van alle partijen in de markt te verbeteren. De informatie mag gebruikt worden volgens de 'Creative Commons Licentie'. Het rapport kan na registratie in PDF vorm gedownload worden vanaf de site van Open Source Magazine.

Ematic Interactive: the driving force behind your innovations! Ematic Interactive is gespecialiseerd in de ontwikkeling van interactieve web oplossingen op basis van het open source platform. Daarbij concentreert de dienstverlening zich vooral op het leidende open source platform LAMP (Linux, Apache, MySQL en PHP). Een moderne hosting infrastructuur die geheel in eigen beheer is zorgt dat innovaties van klanten geheel tot hun recht komen. De klanten van Ematic Interactive bevinden zich in de agrarische sector, automotive industrie, bouw, food, makelaardij, overheid en zakelijke dienstverlening. De (open source) oplossingen die ontwikkeld worden liggen daarbij vooral op het gebied van customer intelligence, online communities, extranet en interactieve web oplossingen.

Onderzoeksverantwoording
Het veldwerk voor het onderzoek werd eind 2003 uitgevoerd. In totaal verleenden 561 IT beslissers in de overheid, de gezondheidszorg en het onderwijs hun medewerking door een online enquête in te vullen. In ruil voor deelname ontvingen zij een samenvatting van de resultaten. Respondenten werden gerekruteerd via het panel van online onderzoeksbureau Multiscope, dat ook de uitwerking van de resultaten verzorgde.



Ingezonden persbericht