PERSPRIJS JACQUES VAN VEEN

Persprijs voor journalistieke producties over rechtspleging

De Stichting Persprijs Jacques van Veen roept kandidaten op die kunnen meedingen naar een onderscheiding voor journalistieke producties met rechtspleging als onderwerp. Deze persprijs, die éénmaal in de drie jaar wordt uitgereikt, is ingesteld om de kwaliteit van de journalistiek op het gebied van het recht in het algemeen en de justitieverslaggeving in het bijzonder te bevorderen.

De eerste keer ging de prijs naar zijn naamgever, toenmalig rechtbankverslaggever van Het Parool Jacques van Veen, nadien naar achtereenvolgens Frank Kuitenbrouwer (NRC Handelsblad), Violet Cotterell (Het Parool) en Heikelien Verrijn Stuart (freelance).

De prijs bestaat uit de Jacques van Veen-penning en een bedrag van E. 5000,-.

Ook dit jaar kunnen weer meedingen degenen die met enige regelmaat publicaties, verslagen en radio- en televisieprogramma's over recht of rechtspleging hebben uitgebracht. De producties moeten zijn vervaardigd in de periode van 1 juli 2001 tot 1 juli 2004.

Voor de prijs kunnen in aanmerking komen:

-journalisten in dienst van Nederlandse dagblad- en weekbladondernemingen, het Algemeen Nederlands Persbureau, perscombinaties en audiovisuele media;

-vaste medewerkers die geregeld publiceren in Nederlandse dagbladen of periodieken, dan wel geregeld audio- of televisieprogramma's vervaardigen;

-correspondenten en freelance-journalisten die actief zijn voor Nederlandse schriftelijke, audiovisuele of elektronische media.

De inzendingen worden beoordeeld door een jury, bestaande uit: Mevrouw drs. S.J. Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer (voorzitter),
Mr. R.C. Gisolf, oud-president van de rechtbank in Amsterdam, Mr. B.E.P. Myer, hoofdadvocaat-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam,
Mr. I. Sutorius, advocaat en oud-deken in Breda, H.A. van Wijnen, journalist.

Ook degenen die het werk van anderen onder de aandacht van de jury willen brengen worden daartoe uitdrukkelijk uitgenodigd.

Bijdragen kunnen vóór 1juli a.s. worden ingediend bij de secretaris van het Stichtingsbestuur, mr. U van de Pol, Travalje 43, 1701 HN Heerhugowaard. Ook voor het geven van nadere informatie over de persprijs is hij beschikbaar via telefoonnummer 070-3811315 (College voor de Bescherming Persoonsgegevens) of 072-5718932 (thuis).

De uitreiking van de justitiepersprijs zal plaats hebben in het najaar tijdens een symposium, dat wordt georganiseerd in samenwerking met het Seminarium Van Hamel van de Universteit van Amsterdam.

De prijs is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van:
-Stichting Democratie en Media

-Ministerie van Justitie

-Raad voor de Rechtspraak

-Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak

-Nederlandse Orde van Advocaten

27 apr 04 13:57