De Unie


GRH Graanbedrijven - Naar een kortlopende CAO?

27 april - Op maandag 26 april 2004 hebben de CAO-partijen voor de tweede keer onderhandeld over uw collectieve arbeidsvoorwaardenpakket, dat in moet gaan op 1 juni 2004. Zoals het er nu voor staat hoeft de volgende keer alleen nog gepraat te worden over een drietal onderwerpen. Eén van die onderwerpen is het corrigeren van een bestaande pensioenafspraak. De andere onderwerpen betreffen de financiële aanvulling in het 2e ziektejaar en de compensatie van vakbondscontributie. Dit alles tegen de achtergrond van een CAO met een looptijd van 7 maanden, dus tot en met 31 december 2004.

Het stoeien over de looptijd van de CAO
In de 1e onderhandelingsronde is door de collega-vakorganisaties al aangestuurd op een CAO-contract tot en met 31 december 2004. Voor De Unie is dit overigens geen hard punt! In aanloop naar deze 2e onderhandelingsronde hadden de werkgevers door middel van een brief laten weten dat een minimale looptijd van één jaar hun harde voorwaarde was voor een nieuwe CAO. En bij de aanvang van deze onderhandelingsronde kwam deze tegenstelling duidelijk op tafel. Na onderhandeling lijkt het nu de oplossing te zijn om uiteindelijk toch te gaan komen tot een kortdurende CAO, maar de werkgeversvoorwaarde is dan wel een CAO met een beperkt aantal afspraken!

Correctie van een bestaande pensioenafspraak
Eén van die te maken afspraken betreft de correctie van een bestaande pensioenafspraak. Tot schrik van alle betrokken partijen mag een al bestaande afspraak niet waterdicht genoemd worden. Wat is er dan aan de hand? In 2003 is afgesproken dat per 1 januari 2004 werknemers geleidelijk gaan meebetalen aan de premie voor het ouderdomspensioen. Dit gebeurt in drie stappen: 25% van de totale premie per 1 januari 2004, 40% van de totale premie per 1 januari 2005 en 50% van de totale premie per 1 januari 2006. Gelijktijdig is er dan sprake van een financiële compensatie. En daar zit nu het probleem! Als vakbonden zijn wij bij het maken van die afspraak in de veronderstelling geweest dat deze compensatie óók het deel vakantiegeld, eindejaarsuitkering en ploegentoeslag zou omvatten. Van werkgeverszijde bestond een tegenovergesteld beeld van deze afspraak. Een schuldvraag is daarbij niet aan de orde! Dat blijkt wel uit het feit, dat CAO-partijen nu alles in het werk willen stellen om deze fout te corrigeren.

Afspraak over het 2e ziektejaar
Dit is een onderwerp waarover werkgevers graag een afspraak willen maken. Waar gaat het over? Sinds 1 januari 2004 geldt de Wet loondoorbetaling bij ziekte in het tweede jaar. Daarmee geldt bij ziekte van een werknemer voor de werkgever een
loondoorbetalingverplichting van twee in plaats van één jaar. Voor het tweede jaar geldt een limiet voor de loondoorbetaling tot maximaal 70% van het loon. Voor werkgevers is dat veel geld. Effectief geldt dit voor de nieuwe gevallen, dus op zijn vroegst de mensen die per 1 januari 2005 in het 2e ziektejaar komen. Nu staat er in de CAO ook een 100% aanvulling op het 1e WAO-jaar. Werkgevers willen deze laatste afspraak nu doorschuiven naar het 3e ziektejaar. Een probleem is dat de afspraak over het op 70% maximeren van de loondoorbetaling gedurende het 2e ziektejaar ook in het overleg tussen het kabinet, de centrale werkgevers- en de centrale werknemersorganisatie absoluut geen voldongen feit mag worden genoemd. Dit is een politiek verhaal! Vakbonden willen daar in uw CAO dan ook niet op vooruitlopen, met het risico dat we bij volgende onderhandelingen weer moeten gaan herstellen.

Compensatie van de door u te betalen vakbondscontributie Van vakbondszijde zijn diverse voorstellen gedaan om (ook) voor een kortlopende CAO toch tot enige financiële verbetering te komen. Voorstellen op het gebied van reiskosten, ziektekosten en een éénmalige salarisbetaling zijn voor de werkgevers niet bespreekbaar. In overweging hebben zij nu het voorstel om de door u over 2004 te betalen vakbondscontributie éénmalig te vergoeden voor degenen die al op 1 april 2004 als vakbondslid kunnen worden aangemerkt. Of zij hiertoe ook bereid zijn en de vorm waarin dit dan gaat gebeuren is voor de volgende onderhandelingsronde.

De overige punten gaan hiermee van tafel
Het hiervoor beschrevene zouden de punten zijn die voor de nieuwe CAO worden afgesproken. Alle overige voorstellen komen hiermee te vervallen, zowel van vakbondszijde als van de kant van de werkgevers. In onze vorige ledenbrief hebben wij u al geschreven wat werkgevers ons zoal hadden voorgesteld. Voor De Unie betekent dit dat wij niet verder kunnen gaan op onze voorstellen over bijvoorbeeld de CAO à la carte en de reiskostenregeling. De werkgelegenheidsinformatie is door ons ontvangen en ons informatievoorstel over de pensioenregeling is overgenomen. Kortom, het lijkt erop dat dit alles bij elkaar het maximaal haalbare is voor dit jaar!

Het vervolg
Op woensdag 12 mei is de 3e onderhandelingsronde. Mogelijk is dit ook de laatste ronde van deze onderhandelingen. Dat is mede afhankelijk van uw (positieve en/of negatieve) reacties op deze ledenbrief. En die reacties zien we dan ook graag voor die tijd van een ieder van u tegemoet.
Reageren kan per post (De Unie, t.a.v. de heer Ed C.P. Lecomte, Antwoordnummer 2060, 4100 VB Culemborg, u hoeft dan geen postzegel te plakken) en per e-mail (groothandel@unie.nl). Wij verzoeken u om te vermelden dat uw reactie betrekking heeft op de CAO Graanbe- en verwerkende Bedrijven 2004.

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel


dinsdag, 27 april 2004