Erasmus


27-04-04: Nieuw Skills Lab in Erasmus MC

Nieuw trainingscentrum voor arts van de toekomst

Rotterdam, 27 april 2004 - Vandaag zijn het nieuwe Skills Lab, het nieuwe snijzalencomplex en de volledig gerenoveerde Medische Bibliotheek van het Erasmus MC officieel geopend. Het Skills Lab is een nieuw trainingscentrum om de arts van de toekomst op te leiden. Het centrum is uniek in Europa.

Prof.dr. Jaap Bonjer, de eerste Nederlandse hoogleraar in de kijkoperaties en hoofd van het Skills Lab: "In dit centrum trainen we chirurgen in topchirurgie. De tijd van scalpel en schaar is voorbij. De operatiekamer met 6 operatietafels omringd door een wirwar van televisiemonitoren, touchscreens en gestroomlijnde high tech apparaten lijkt meer op een spacelab waar André Kuipers zich goed thuis zou voelen."

Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC, Rien Meijerink, is verheugd over de nieuwe faciliteiten. Meijerink: "Deze faciliteiten passen in onze ideeën over vernieuwing van de zorg. Het overdragen van kennis en vaardigheid is één van de speerpunten van ons beleid. Het nieuwe trainingscentrum is een trefpunt voor artsen, ingenieurs en medische industrie en daardoor een broedstoof voor innovatie. De ambitie van het Erasmus MC is om artsen af te leveren die getraind zijn in de nieuwste patiëntvriendelijke technieken. Dat wij daarbij ook buiten de regio Rotterdam kijken, zal duidelijk zijn."

De medische wetenschap heeft zich de afgelopen 10 jaar gericht op het ontwikkelen van nieuwe technieken zoals kijkoperaties, robotchirurgie en microchirurgie om met grotere precisie en minder ongemak voor de patiënt complexe operaties uit te voeren. De arts van de toekomst moet worden getraind in het omgaan en bedienen van ingewikkelde technische apparatuur. Bonjer: "Wij willen operaties uitvoeren door wondjes die zo klein zijn dat ze bijna niet te zien zijn. En wat nog veel belangrijker is: zo klein dat de patiënt na de operatie veel minder pijn heeft dan na een gebruikelijke open operatie. Bij een kijkoperatie wordt met instrumenten gewerkt die door kleine buisjes in het lichaam van de patiënt worden ingebracht. Dit soort technieken kun je gewoonweg het beste oefenen op echt weefsel. Een simulator kan er niet tegenop."

Naast het Skills Lab is het direct eraan gekoppelde Snijzalencomplex compleet vernieuwd. Hier worden lichamen beheerd van mensen die hun lichaam na hun dood ter beschikking aan de wetenschap hebben gesteld. In Europa zijn geen vergelijkbare combinaties van faciliteiten, waardoor het Skills Lab een voorsprong heeft ten opzichte van andere chirurgische trainingscentra. Omdat de oude Medische Bibliotheek moest wijken voor de combinatie Skills Lab - Snijzalencomplex, is van de gelegenheid gebruik gemaakt, deze ook geheel aan de eisen van de tijd te laten beantwoorden. Studenten en medewerkers hebben daarom vanaf nu de beschikking over een volledig geoutilleerde bibliotheek.