EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

27 april 2004

EVO FEL TEGEN REGIONALE TOLHEFFING

Verladersorganisatie EVO is fel tegen het wetsvoorstel van GroenLinks om regio's de mogelijkheid te geven tol te heffen. EVO is wel voorstander van een geharmoniseerde Europese tolheffing waarbij de inkomsten terugvloeien in de infrastructuur.

Het laatste waar het bedrijfsleven op zit te wachten, is een lappendeken aan regionale heffingen. Kilometerheffing kan alleen op een maatschappelijk draagvlak rekenen als er achter de heffing een visie zit. Een goede visie is 'de gebruiker betaalt'. Als regio's zelf mogen bepalen of en hoe ze tol heffen, ontstaat er een lappendeken aan systemen en tarieven en is de besteding van de opbrengst aan infrastructuur niet gegarandeerd.

Vorige week liet de wethouder van Amsterdam weten de files op de Amsterdamse ringweg op te willen lossen met een tolheffing. Het noemen van een willekeurig bedrag als heffing op de Amsterdamse ring levert absoluut geen bijdrage aan de fileproblematiek. EVO vraagt zich daarnaast af wat Amsterdam bezielt om zichzelf uit de markt te prijzen? Belangrijke evenementen vinden straks niet meer in de RAI plaats, maar in Ahoy.

Voor een werkbaar tolheffingsysteem, dat recht doet aan het principe van eerlijke marktwerking, vindt EVO dat het de hoogste tijd is voor een geharmoniseerde tolheffing in Europa. Essentieel hierbij is dat alle lidstaten de opbrengsten van de heffing voor de infrastructuur gebruiken.

EVO vindt het dan ook belangrijk dat de nationale en regionale overheden meer aandacht geven aan de Europese ontwikkelingen. Met regionale heffingen schaadt de regio de lokale economie.