Gemeente Enschede

Enschede helpt vrijwilligersorganisaties met de Arbowet


Enschede, 27-04-2004

Gratis krant met arbochecklist

Vrijwilligersorganisaties vallen onder de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en Arbeidstijdenwet, net zoals gewone bedrijven. De Arbowet verplicht werkgevers om een Arbobeleid te voeren. Dat geldt dus ook voor vrijwilligersorganisaties. Naar nu blijkt hebben sommige verenigingen moeite om hieraan te voldoen. De gemeente Enschede biedt daarom aan clubs en verenigingen de helpende hand met het uitvoeren van een arbocheck. De gemeente reageert daarmee op berichten in de media over de problemen die vooral sportclubs ondervinden.

Wethouder J.F. Hassink (portefeuille Cultuur en Sport) roept vrijwilligersorganisaties die hulp bij de Arbowet nodig hebben op om contact te zoeken met de Vrijwilligerscentrale Enschede. De Vrijwilligerscentrale schakelt vervolgens deskundigen in die de clubs kunnen trainen en begeleiden in het invullen van de arbocheck, het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie en het opleiden van bedrijfshulpverleners. De gemeente heeft daarvoor extra geld beschikbaar gesteld, afkomstig uit de "Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk".

Ook vrijwilligers moeten veilig en gezond hun werk kunnen doen. De ARBOwet in het vrijwilligerswerk roept veel vragen op en brengt de nodige rompslomp mee. Volgens de ARBOwet moeten de organisaties een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitvoeren en een arbo- en veiligheidsbeleid formuleren. De RI&E wordt getoetst door een arbodienst. Hier is naar verhouding veel geld mee gemoeid.

Vrijwilligersorganisaties kunnen de RI&E zelf uitvoeren met behulp van een standaard arbochecklist. Deze checklist staat afgedrukt in de speciale krant "Arbo & vrijwilligerswerk" (uitgegeven door CIVIQ, het landelijk instituut voor vrijwilligerswerk). Organisaties kunnen deze krant en andere informatie over arbeidsomstandigheden gratis afhalen bij de Vrijwilligerscentrale, Boulevard 1945 nr. 326a, 7511 AJ
Enschede, tel. (053) 481 4562; e-mail: vrijwilligerscentrale@activa.nl . Website: www.vwcenschede.nl

De arbochecklist kan eveneens worden gedownload op www.vrijwilligersplein.nl/publicaties (trefwoord arbo). Voor meer informatie kunnen organisaties ook terecht bij een arbodienst, voor adressen zie: www.arbo.nl/systems/organisations/#arbodiensten .

Voor deze en andere informatie kunnen de Enschedese sportclubs ook contact opnemen met het Sportloket, tel. (053) 481 7722.
---

Gepubliceerd op 27-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar