Gemeente Enschede

Kinderen en de kunst van het verwerken


Enschede, 27-04-2004

Na de vuurwerkramp is in juli 2000 officieel het kinderkunstproject 'Kudoco' gestart, in de vorm van een beginexpositie van tot dan toe gemaakte kunstwerken. Gemaakt door kinderen die op wat voor manier dan ook betrokken of getroffen waren door de ramp. Van 29 april tot en met 17 mei is de eindexpositie te zien in het Informatiecentrum Roombeek, aan de Schurinksweg. Hier kunt u recente kunstwerken van de kinderen komen bewonderen. Met deze expositie wordt ook 4 jaar projectwerk afgesloten.

Na mei 2000 is Dorien Boekhout, initiatiefneemster en uitvoerster van het kinderkunstproject haar plan gaan maken. (Ze heeft een onderwijsachtergrond, is beeldend kunstenaar en creatief therapeut). Haar bedoeling was kinderen in basisschoolleeftijd te begeleiden door middel van het maken van kunst. Waarbij het proces van het maken een belangrijk aspect was; tijdens het schilderen en kleien bijvoorbeeld konden kinderen met lagere drempel vertellen en verbeelden. Het resultaat van het werk was ook een doel en in de praktijk bleek het de kinderen enorm te sterken wanneer hun schilderijen tentoongesteld werden, hun verhalen gepubliceerd werden of hun ontworpen beelden blijvend in brons buiten kwamen te staan.

Geschiedenis van het project

Er was geld nodig om het project te kunnen uitvoeren. In het beginstadium is Dorien naar bedrijven gegaan, heeft ze samen met anderen gemeente en provincie aangeschreven, kwamen er sponsoren die wilden ondersteunen. Al gauw bleek het verstandig een Stichting op te richten. Deze stichting ging Kudoco heten (kunst door samenwerking).

Er zijn verschillende boekwerken uitgekomen: het document namens kinderen 'Er schoof iets voor de zon', het boek over het kinderkunstwerk op de hoek Hulsmaatstraat - Stroïnksbleekweg 'Een vogel kiest zijn eigen vlucht'. Er zijn vele schilderijen gemaakt door even zoveel kinderen, soms individueel, maar ook in groepen. Indrukwekkend is het om te zien hoe kinderen hun gevoelens en verhaal verbeeld hebben, daarbij in ogenschouw genomen dat het maken van een kunstwerk vaak een wekenlang of nog langer proces is geweest.

In 2002 is het kinderkunstwerk onthuld, hieraan hebben zeven scholen meegewerkt uit en nabij Enschede Noord. Kinderen hebben in 2003 straatnamen ontworpen voor Roombeek, een grote muurschildering, 16 april is het kunstwerk 'Wij noemen hem Julius' bij de Bonifatiusschool onthuld? kortom: teveel producten om op te noemen.

Eindexpositie

Het kinderkunstproject heeft bijna vier jaar geduurd. Er is gewerkt met grote intensiteit. Naast het belangrijke proces naar het resultaat toe zijn er uiteindelijk mooie kunstwerken geschapen. Voor en door kinderen van de negen basisscholen die betrokken en getroffen waren door de vuurwerkramp in 2000. De kinderen die in 2000 schreven en schilderden voor het document 'Er schoof iets voor de zon', hebben een zeefdruk ontworpen. Deze zeefdruk zal ook te zien zijn op de expositie.

De eind-en overzichtsexpositie van het kinderkunstproject is te zien in Informatiecentrum Roombeek aan de Schurinksweg 97 te Enschede. De expositie duurt van 29 april tot en met 17 mei. Openingstijden zijn: dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 uur tot 17.00 uur, zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur.

---

Gepubliceerd op 27-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar