Socialistische Partij

Toezegging ING: einde aan investeringen in landmijnen

27-04-2004 * De actie van de SP en Netwerk Vlaanderen tegen foute investeringen van ING in de productie van landmijnen, clusterbommen en kernwapens, lijkt direct vruchten af te werpen. ING-topman E. Kist verklaarde de investeringen niet te kennen, maar zegde toe de boeken uit te pluizen en de omstreden financiële relatie te beëindigen.

actie bij ING aandeelhoudersvergadering

De bank is dinsdag door boze aandeelhouders aangesproken op de investeringen in wapenfabrieken. De SP en actievoerders van van Netwerk Valaanderen grepen de aandeelhoudersvergadering van de bankverzekeraar aan om samen vragen te stellen over beleggingen in deze sector. Volgens de SP heeft ING enkele miljoenen gestoken in bedrijven die landmijnen maken.

"De onderneming is zo groot, geef ons een kans om het uit te zoeken," zei topman Kist. "Als het zo is, maken we er een eind aan op basis van onze regels die we bij kredietverlening en beleggingen volgen."

Voor de deur van het Circustheater, waar de aandeelhouders bijeenkwamen, deelden actievoerders van de SP pamfletten uit. In 1997 zijn landmijnen verboden, maar volgens de SP ontduikt ING dit verdrag via een omweg. De bankverzekeraar zou geld gestoken hebben in de bedrijven Singapore Technologies Engineering en Alliant Techsystems.

www.verminkING.nl