Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-064

Den Haag, 27 april 2004

Zalm opent Public Finance School in Bulgarije

Tijdens zijn bezoek aan Bulgarije op 27 april heeft minister Zalm, samen met zijn ambtgenoot Velchev en de Bulgaarse premier Saxe-Cobourg, de Bulgaarse Public Finance School officieel geopend. De Public Finance School kan bijdragen aan de noodzakelijke versterking van de financiële en budgettaire kennis van medewerkers van het Bulgaarse ministerie van Financiën en de overige ministeries. Deze school vormt een onderdeel van een programma van de Bulgaarse regering ter verbetering van de begroting.

Het idee voor een Public Finance School kwam op tijdens een eerder bezoek van Zalm aan Bulgarjie in juni 2002 waarbij hij een eredoctoraat van de universiteit van Sofia in ontvangst mocht nemen. Hij zegde toen zijn steun toe aan het opzetten en verder professionaliseren van een Public Finance School binnen het ministerie van Financien, waarbij de Rijksacademie voor Financiën en Economie, onderdeel van het ministerie van Financiën, model staat.

Het Nederlandse ministerie van Financiën geeft steun aan de professionalisering van de School door het verzorgen van opleidingen, het begeleiden van het veranderingstraject en door het opleiden van (toekomstige) docenten. Afgelopen jaren zijn er zeer nauwe contacten opgebouwd tussen het Nederlandse en het Bulgaarse ministerie. De steun aan de opbouw van de school gebeurt thans in de vorm van een project dat wordt gefinancierd via het Matra pre-accessie projectenprogramma dat wordt beheerd door de afdeling Internationale Publieke Samenwerking van Senter Internationaal, per 1 april j.l. samengegaan met de EVD. Het project is in januari dit jaar van start gegaan en heeft een duur van 2 jaar.