Gemeente Assen


Assen wil meer toeristen

Assen, 27 april 2004

Met het nieuwe Toeristisch Recreatief Ontwikkelingsplan (TROP) wil de gemeente Assen het aanbod aan recreatie voor de eigen bewoners en toeristen versterken. Het TROP richt zich op een toename van het aantal bezoekers aan evenementen en de binnenstad en op wandelaars en fietsers.

Met het TROP streeft het college van B&W twee doelen na. In de eerste plaats wil het de werkgelegenheid in de toeristisch recreatieve sector vergroten. In de tweede plaats zorgt een versterking van de toeristisch recreatieve voorzieningen voor een levendiger woonomgeving voor de inwoners van Assen en omgeving en voor een beter vestigingsklimaat voor bedrijven.

Assen is een evenementenstad bij uitstek. Jaarlijks vinden er diverse grootschalige evenementen plaats zoals motorraces op het TT Circuit, de Fiets4daagse en de Artexplosion. Ook op het gebied van bijzondere sportevenementen zoals de EK atletiek voor gehandicapten heeft Assen een naam hoog te houden. Het TROP ziet vooral mogelijkheden voor sportevenementen met bezoekersaantallen tot 100.000. Met de upgrading van het TT Circuit en De Smelt beschikt Assen over een uitstekende infrastructuur hiervoor. Wel zou een uitbreiding van het aantal hotelbedden gewenst zijn.

Het centrum van Assen trekt bezoekers uit de wijde omgeving. Zij komen af op de goede bereikbaarheid en de sfeervolle binnenstad. Er wordt momenteel hard gewerkt om beide aspecten te versterken. Het Cultureel Kwartier, nieuwe evenementen, uitbreiding van de ruimte in het centrum en meer parkeerplaatsen moeten de aantrekkingskracht van de binnenstad vergroten. Ook de Culturele Hoofdstad in 2005 draagt op korte termijn bij aan het aantrekkelijker maken van het centrum.

Volgens het TROP kan Assen in 2010 de meest aantrekkelijke provinciestad zijn voor fietsers en wandelaars. Daarvoor zijn investeringen nodig in goede verbindingen tussen het centrum, de wijken, recreatieve voorzieningen en het buitengebied.

Al dit jaar wil de gemeente starten met de uitvoering van het TROP. Het gaat daarbij onder andere om het opstellen van plannen voor de Baggelhuizerplas, het ontwikkelen van een toegangspoort vanuit Assen naar het Drentse Aa gebied en het opzetten van een evenementenstrategie.

Voor het opstellen van het TROP zijn diverse gesprekken gevoerd met ondernemers en deskundigen uit de sector. Na het vaststellen door het college kunnen zij hun mening geven over de nieuwe plannen. Ook andere belangstellenden kunnen schriftelijk hun reactie aan het college van B&W kenbaar maken. In het stadhuis ligt tot en met donderdag 27 mei het TROP met de actiepunten ter inzage. Beide zijn eveneens via de site van de gemeente Assen te raadplegen. De gemeenteraad zal bij de besluitvorming in september over het TROP de reacties meewegen.