Eneco

ENECO

ENECO Energie beproeft gas- en elektriciteitsmeters met chipkaart

Rotterdam, 27 april - In juni start ENECO Energie in Rotterdam Zuid een proef bij 200 klanten met energiemeters, die werken met een als energiekaart werkende chipkaart. De energiekaart stelt een vooraf ingekochte hoeveelheid gas of elektriciteit beschikbaar aan de klant. ENECO Energie denkt dat dit soort meters een goede hulp kan zijn voor energiegebruikers, die hun energieverbruik beter willen budgetteren. Doordat afnemers beter inzicht krijgen in hun werkelijke energieverbruik verwacht ENECO Energie dat dit systeem een positieve bijdrage levert aan het bewuster omgaan met energie. Door gebruik te maken van deze zogenoemde prepayment meters wordt de afnemer niet meer onverwachts geconfronteerd met hoge rekeningen. Tevens hoeven de meterstanden niet meer opgenomen of doorgegeven te worden aan het energiebedrijf.

De prepayment meter wordt steeds opgewaardeerd met de ingekochte energie (het verbruikstegoed). Als het verbruikstegoed opraakt kan een nieuw verbruikstegoed worden ingekocht om de meter op te waarderen. Het opwaarderen van de energiekaart kan, als het systeem echt wordt ingevoerd, bij diverse verkooppunten. Te denken valt aan sigarenwinkels, supermarkten, warenhuizen, energiebedrijven, tankstations, metrostations etc. De afnemer bepaalt dan per keer zelf het bedrag waarvoor energie wordt ingekocht.
Het energietegoed wordt opgewaardeerd door de energiekaart in de meter te brengen. De verbruikte energie wordt vervolgens van de elektronische kaart afgeschreven.

Bij de test gebruikt ENECO Energie een gasmeter met geïntegreerde chipkaartmodule. Voor de elektriciteitsmeter is momenteel nog geen geïntegreerde meter beschikbaar die toegestaan is in Nederland. Om die reden wordt bij de test een aparte chipkaartmodule aan de bestaande elektriciteitsmeter bevestigd. De kaart is niet vrij overdraagbaar en daardoor niet gevoelig voor diefstal. De klant betaalt voor de energie hetzelfde als bij een gewone meter.

Bij de elektriciteitsmeter kan tevens een begrenzer worden getest. Als het (reserve)tegoed verbruikt is, wordt deze begrenzer in de meter actief. Er blijft dan een minimale elektriciteitslevering plaatsvinden, waardoor de klant net voldoende energie krijgt voor elementair verbruik, zoals verlichting en verwarming. De gasmeter kan geen gas meer doorlaten als het tegoed op is.