Gemeente Ede

nummer 93 / Ede, 27 april 2004

Gemeente Ede werkt verder aan invoering Wet Werk en Bijstand

Per 1 januari 2004 is de nieuwe wet Werk en Bijstand van kracht. De invoering van de wet biedt de gemeente de uitdaging beleid te ontwikkelen, afgestemd op de lokale situatie. De eigen verantwoordelijkheid van de klant wordt sterk benadrukt. Ook mag de organisatie met minder regels toe, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden.

Er komt een strengere aanpak om fraude en misbruik van de bijstand tegen te gaan. De wet heeft voor de gemeente Ede wel grote nadelige consequenties. De gemeente treft diverse maatregelen om de wet in te voeren en de financiële consequenties zo goed en kwaad als dat gaat op te vangen.

Werk, werk en werk
Voorkómen dat mensen in de bijstand komen, en áls mensen in de bijstand komen zorgen dat zij er zo snel als mogelijk weer uit komen. Dat is het doel van de nieuwe wet. Met mensen die zich melden voor een uitkering worden stringente afspraken gemaakt en deze worden vervolgens op een strenge manier gecontroleerd. Ontheffing van de arbeidsplicht is alleen mogelijk in specifieke gevallen. Een voorbeeld is een alleenstaande ouder met een kind jonger dan 5 jaar, die uitdrukkelijk de wens te kennen geeft voor het kind te willen zorgen. Een dergelijke ontheffing moet in ieder geval persoonlijk aangevraagd worden.

Gesubsidieerde arbeid
De gemeente handhaaft gesubsidieerde banen als doorstroominstrument naar reguliere arbeid. Er komen doorstroombanen, die tijdelijk van aard zijn. Instellingen die gebruik maken van deze doorstroombanen krijgen niet meer de hele loonsom vergoed. De gemeente geeft een subsidie gerelateerd aan de productiviteit van de werknemer. Zowel de werkgever als de werknemer worden geprikkeld om de overstap naar regulier werk te maken. Er komen ook vangnetbanen, die ingezet worden in de gesubsidieerde sectoren welzijn, sport en zorg. Deze vangnetbanen dienen meer het maatschappelijk nut en komen ten goede aan de burgers van Ede.

Handhaven
Streng handhaven begint met preventie. Aan de poort zal intensief gecontroleerd worden of iemand echt recht heeft op een uitkering. Daarnaast zal de gemeente in kaart brengen bij welke bijstandsgerechtigden controle het meeste kans op succes heeft. Het sluitstuk van de handhaving is een streng maar rechtvaardig sanctiebeleid.

Bijzondere bijstand
Het wordt lastiger om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand. De gemeente gaat strenger letten op de eigen draagkracht. De regels voor inkomen en eventueel vermogen zijn aangescherpt. Daarnaast komt er een eigen risico van 50 euro.

---