VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW positief over aandacht economie in Nota Ruimte

DEN HAAG, 27 APRIL 2004 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is positief over de aandacht voor economie in de Nota Ruimte. Versterking van de concurrentiepositie van Nederland is terecht één van de doelen van het ruimtelijk beleid. Voldoende ruimte voor bedrijven om te groeien is een belangrijk onderdeel van een aantrekkelijk vestigingsklimaat.
Ook een goed functionerend wegennet, spoorwegnet en waterverbindingen maken daar onderdeel van uit. De Nota zet terecht stevig in op de economische potentie van de Randstad. Dit mag volgens VNO-NCW niet betekenen dat andere delen van Nederland die economische versterking nodig hebben, niet aan bod komen.

Met de Nota Ruimte is het beknottende, van bovenaf opgelegde indelen van Nederland van oud-minister Pronk gelukkig van de baan. Het kabinet kiest nu voor de door VNO-NCW met andere organisaties bepleite 'ontwikkelingsplanologie'. Ontwikkelingsplanologie houdt in dat overheden, maatschappelijke organisaties en marktpartijen op regionaal en lokaal niveau gezamenlijk naar oplossingen voor de ruimtelijke indeling zoeken. VNO-NCW ziet ontwikkelingsplanologie als aanvulling op de Ruimtelijke Hoofdstructuur, met als belangrijk onderdeel de Economische Hoofdstructuur, waar het Rijk voor verantwoordelijk is.

VNO-NCW zet wel vraagtekens bij de opeenstapeling van nationale voorzieningen voor de natuur: gebieden voor de Vogel- en Habitatrichtlijn, de Natuurbeschermingswet, de Ecologische Hoofdstructuur en de Nationale Landschappen. Voor bedrijven is hierdoor vaak onduidelijk aan welke voorwaarden ze moeten voldoen als ze zich ergens willen vestigen of willen uitbreiden. De Nota Ruimte besteedt helaas nauwelijks aandacht aan deze
uitvoeringsproblematiek.

Verder is VNO-NCW van oordeel dat het Rijk moet beletten dat decentrale overheden, in aanvulling op nationale natuurgebieden, regionale of provinciale ecologische gebieden gaan onderscheiden. Dat zou de mogelijkheden voor decentrale ontwikkelingsplanologie, waar de verschillende ruimtelijke functies - groen, rood, zwart, blauw - moeten worden gecombineerd, drastisch inperken.

VNO-NCW roept het kabinet voorts op om Publiek-Private Samenwerking beter te benutten. In de Nota komen volgens ondernemers de kansen om langs deze weg gebieden te ontwikkelen maar mondjesmaat uit de verf.


------------------
Voor inlichtingen:
VNO-NCW, Media en Parlement, 070 3490 167.

27 apr 04 15:30