Gemeente Ede

nummer 96 / Ede, 27 april 2004

Bennekom en Lunteren onderdeel multifunctionele centra Bibliotheek gaat kwaliteit verbeteren

Bennekom en Lunteren krijgen een hoogwaardige en moderne bibliotheekvoorziening. Ook de centrale bibliotheek in Cultura wordt gemoderniseerd. De bibliotheek in de Stadspoort wordt omgevormd tot een servicepunt met een collectie die zich vooral richt op jongeren en ouderen. Het college van B. & W. en Cultura zien af van een bibliotheekvestiging in Het Nieuwe Landgoed (het voorzienigencluster tussen de wijken Veldhuizen en Kernhem). De jeugduitleenposten in Kernhem en Veldhuizen blijven in hun huidige vorm bestaan.

Het college van B. & W. en de Stichting Cultura hebben samen een notitie opgesteld over de spreiding en kwaliteit van de bibliotheekfilialen. De directe aanleiding hiervoor zijn de eerder door Cultura gepresenteerde plannen om de filialen in Lunteren, Bennekom en Stadspoort om te vormen tot servicepunten. Cultura stelde deze maatregel eind 2003 voor om de meerjarenbegroting 2004-2007 sluitend te krijgen. Deze plannen zorgden voor veel onrust, met name onder de volwassen bibliotheekgebruikers en het onderwijs. In de raad van 7 november 2003 heeft wethouder Jonker toegezegd samen met Cultura nog eens nader naar de voorstellen te willen kijken. Dit heeft geresulteerd in een notitie
die B. &.W. nu aan de gemeenteraad aanbieden.

Spinneweb
Uitgangspunt voor het college en Cultura vormt een `spinnenwebmodel`, een kwalitatief goede centrale bibliotheek met daaraan gekoppeld steunpunten die de burger dichtbij en op maat van boeken, cds en dvds en internettoegang en informatie voorzien. Het model gaat uit van een kwaliteitsverbetering en legt een basis voor de toekomst van de bibliotheek. Zo kan de Edese bibliotheek de concurrentie met de collega-instellingen in Wageningen en Barneveld weer volop aan. Verbeteren van de kwaliteit betekent bijvoorbeeld betere dienstverlening, actualisatie van de collectie, modernisering van de ICT, kortom allerlei zaken waar de klant voordeel bij heeft.

Ontmoetingsfunctie
De steunpunten in Lunteren en Bennekom gaan op termijn deel uitmaken van multifunctionele centra. In Bennekom gaat dit in 2006 gebeuren, in Lunteren in 2008. Door aan te sluiten bij andere maatschappelijke voorzieningen kan de kwaliteit en de ontmoetingsfunctie van de bibliotheek verbeteren.

Om deze kwaliteitsslag mogelijk te maken gaat de gemeente een aanvullende subsidie van EUR 93.000 per jaar ter beschikking stellen. Ook zal Cultura zelf nog extra middelen ter beschikking stellen.

Laatste wijziging: 27-04-2004