VVD



Nieuws

27 apr 2004 - VVD ingenomen met Nota Ruimte

In een eerste reactie op de Nota Ruimte toont de VVD zich ingenomen met de Nota Ruimte.

"Het is een helder stuk met een eenduidige visie. Provincies en gemeenten krijgen terecht een veel grotere verantwoordelijkheid. Er wordt duidelijk ingezet op economische ontwikkeling in Nederland. Dit geeft ontplooiingsmogelijkheden voor de burgers en bedrijven en dat is pure winst", aldus VVD-woordvoerder Jan Geluk.

De VVD vindt het belangrijk snelheid te maken bij de behandeling en de uitvoering van de Nota Ruimte. Te veel en te lang heeft de behandeling van de Nota Ruimte op zich laten wachten door kabinetswisselingen. "Nederland loopt achterstand op door de relatief slechte concurrentie positie, dit komt mede door dichtslibbende infrastructuur en verlammende procedures. Wat mij betreft handelen wij de Nota Ruimte nog af voor het zomerreces, waardoor wij werkgelegenheid zeker kunnen stellen", aldus Geluk.

Waardering heeft de VVD voor de visie van het kabinet waarbij een goede mix wordt gevonden tussen ecologie en economie. Nationale landschappen blijven behouden, het Groen hart krijgt nadrukkelijk aandacht. Er worden 12 economische kerngebieden onderscheiden in Nederland waarmee recht gedaan wordt aan die belangen in de regio's.

Twijfels heeft de VVD over het integraal doorwerken naar de diverse beleidsvelden, zoals economie, landbouw en mobiliteit. Dit wordt in de Nota Ruimte wel sterk benadrukt, maar de uitwerking vindt plaats in de diverse uitvoeringsnota's. "De tijd van 'bestuderen' is voor de VVD voorbij, het is nu de hoogste tijd om voorgenomen beleid in besluiten om te zetten, dus 'handelen'."