Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Arthur Pijpers sporttalent Zoetermeer 2003

De 9-jarige Arthur Pijpers heeft toch wel verrassend de verkiezing van het 'Sporttalent van het jaar 2003 van Zoetermeer' gewonnen. Mr. Jo Feijen, wethouder van onder meer sport, heeft tijdens een feestelijke en druk bezochte avond deze prestigieuze prijs aan de blije en trotse winnaar uitgereikt. Pauline van Nies van de Zoetermeerse schaakvereniging Promotie was genomineerd voor de titel 'Sportvrouw van het jaar 2003 van Zoetermeer'. Ondanks haar geweldige prestaties viel zij net buiten de prijzen.

Arthur is sedert maart 2001 lid van de Zoetermeerse schaakvereniging Botwinnik en ontving de prijs vanwege zijn drie jaar achtereen behaalde titel Nederlands Kampioen, zijn twee
schoolschaakkampioenschappen en zijn inzet voor het schaken in het algemeen, zowel binnen de vereniging als op school. In de plaatselijke en regionale pers is ruimschoots aandacht besteed aan schaakvereniging Botwinnik en Arthur.

---

Alteveer nekt zichzelf opnieuw in poulefinale KNSB-beker

Drie keer is soms geen scheepsrecht voor Alteveer in de strijd om de KNSB-beker. Na verloren poulefinales in 2001 (tegen HSG) en 2003 (tegen DD), heeft S.V. Alteveer opnieuw een knullige nederlaag geleden tegen een op papier veel sterker team. Dit keer was HWP Sas van Gent de gelukkige winnaar. Het meesterklasseteam uit het uiterste puntje van Nederland won in een snelschaakbarrage met 3-1 en mag nu afreizen naar Groningen.

De wedstrijd begon voor Alteveer op de meest lullige wijze: na ongeveer een half uur spelen ging de mobiele telefoon van vierde bordspeler Jan-Willem van Prooijen opeens af. Zijn vriendin had hem via de telefoon nog even een hart onder de riem willen steken... Natuurlijk claimde tegenstander Hans Groffen onmiddellijk, en de wedstrijdleider kon niets anders doen dan de claim toewijzen. Een zwaar balende Van Prooijen moest toegeven dat zijn mentale voorbereiding op deze cruciale wedstrijd bepaald beter gekund had. In de wijze woorden van de Ajax-jeugdtrainer in de film 'Daar hoorden zij engelen zingen': "Kijk, als ik vroeger een belangrijke wedstrijd had, dan kon ik helemaal niet slapen, zo zenuwachtig was ik. Dan kon ik me ook niet verslapen."

Daarna begon het echter pas. Ivo Timmermans en Ron Wagenaar (4) speelden een zware positionele partij, met kansen voor beide spelers. In de tijdnoodfase snoepte Wagenaar ten onrechte een pion mee, waarna Timmermans keihard toesloeg met een fraai pseudo-dameoffer, resulterend in mat.

Arne Moll (bord 2) had toen al korte metten gemaakt met Kees Nieuwelink, die vanuit de opening overspeeld werd. Jaap de Jager, inmiddels 8 uit 8 in de competitie en onmiskenbaar op weg naar een 2400+ rating, had aan bord 1 de hele partij met wit beter gestaan tegen de sterke Belg Goormachtigh. In de tijdnood van Goormachtigh verscherpte de strijd zich plotseling, zwart kon de druk niet aan en moest afwikkelen naar een verloren eindspel. 2-2 dus, er moest gesnelschaakt worden, en Alteveer had dit maal aan een gelijkspel genoeg.

Maar Alteveer heeft slechte herinneringen aan snelschaakbarrages. Weliswaar werd drie jaar geleden LSG overtuigend verslagen met 3.5 - 0.5, maar vorig jaar won DD met 2.5-1.5 en ook dit keer mocht het niet zo zijn. Timmermans, die dag duidelijk de beste speler van HWP, won ook met zwart overtuigend. Daar stond tegenover dat Moll niets heel liet van het tweede offervariantje van de dag van Nieuwelink. Aan het eerste bord weigerde De Jager een remiseaanbod van zijn tegenstander, aangezien hij meer tijd op de klok had, maar Goormachtigh versnelde net iets eerder en won uiteindelijk op tijd. De eerste snelschaak-nederlaag van De Jager was hiermee een feit. Maar het grootste drama vond opnieuw plaats aan bord 3. Van Prooijen had met zwart de volgende stelling tegen Groffen:

Groffen - Van Prooijen

Zwart heeft mat in 3 met 1...Lb6-c7! waarna onvermijdelijk 2.g4 hxg3 3.h4 g2 mat moet volgen, waarna de heerlijkheid wacht, met 17 maagden, stromende bergbeekjes, vuurwerk en gevulde koeken. In plaats daarvan ging zwart na het uitvoeren van Lc7 door zijn vlag, en restte slechts een terugtocht door het Zeeuwse landschap, een zure mosselmaaltijd in Antwerpen, en daarna slechts zwijgen.

HWP Sas van Gent - S.V. Alteveer 2-2 (3-1)

1. Johan Goormachtigh - Jaap de Jager 0-1 1-0
2. Kees Nieuwelink - Arne Moll 0-1 0-1

3. Hans Groffen - J.W. van Prooijen 1-0(R) 1-0
4. Ivo Timmermans - Ron Wagenaar 1-0 1-0


---