Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 27-4-2004

Antwoorden op kamervragen van Kant over het niet meer voorschrijven van nieuwe antidepressiva aan kinderen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2478206

27 april 2004

Hierbij zend ik u de antwoorden op de eerste vier vragen van het Kamerlid Kant (SP) over het niet meer voorschrijven van nieuwe antidepressiva aan kinderen (2030413590).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst
PDF
Antwoorden op kamervragen van Kant over het niet meer voorschrijven van nieuwe antidepressiva aan kinderen (nieuw venster)

Kamerstuk, 27-4-2004 (2 pag., 14 kB)

Status:

http://www.minvws.nl/images/2478206_tcm10-49310.pdf

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kant over het niet meer voorschrijven van nieuwe antidepressiva van kinderen (2030413590).

1
Gaat u, nu de onderzoeksresultaten en het advies van het Europees geneesmiddelenbureau bekend zijn, onmiddellijk stappen ondernemen inzake het gebruik van nieuwe antidepressiva bij kinderen? 1), 2)

3
Klopt het dat het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) van mening is dat deze geneesmiddelen niet langer voorgeschreven moeten worden aan kinderen tot 18 jaar? Zo ja, betekent dit dat in de registratie voor de nieuwe antidepressiva opgenomen wordt dat deze middelen voor kinderen tot 18 jaar gecontra-indiceerd zijn en dus niet voorgeschreven dienen te worden? Zo neen, welke andere stappen worden ondernomen om het voorschrijven te voorkomen?

4
Bent u van plan met spoed een bericht te doen uitgaan naar alle voorschrijvers om ze te informeren over de jongste resultaten en over het advies van het CBG om deze geneesmiddelen niet meer voor te schrijven aan kinderen tot 18 jaar?

1, 3 en 4
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zal, zodra het advies van de Committee for Proprietary Medicinal Products (CPMP), door de Europese Commissie bekrachtigd is, de 1B tekst doen wijzigen. In deze tekst, voortkomend uit de wetgeving betreffende de geneesmiddelen worden de productkenmerken omschreven, zoals de naam, vorm en samenstelling van het geneesmiddel en een opgave van de klinische gegevens met betrekking tot onder andere de therapeutische indicaties en contra-indicaties. In de tussentijd heeft het CBG het advies bekend gemaakt via een persbericht en de Nederlandse medische en farmaceutische vakbladen benaderd met het advies van de CPMP. Er zal nog worden bezien of de betrokken bedrijven (ongeveer honderd dertig in EG) de beroepsgroepen rechtstreeks zullen benaderen (zoals gebruikelijk bij een wijziging van de 1B-tekst) of dat de voorkeur uitgaat naar een rechtstreekse benadering door het CBG en vergelijkbare registratieautoriteiten in de lidstaten.

2
Waren de resultaten van het Europese onderzoek u nog niet bekend bij het beantwoorden van mijn schriftelijke vragen hierover op 22 april jl.? 3) Zo neen, waarom heeft u dit niet nagevraagd voor verzending van de antwoorden?

2
Nee, deze resultaten waren nog niet bekend. Het was bekend dat dit punt mogelijk geagendeerd zou worden. Bovendien was de uitkomst van het overleg niet zeker.

5
Moet u nu achteraf niet vaststellen dat de Britse registratieautoriteiten gelijk hadden toen ze de vorige zomer al het voorschrijven van nieuwe antidepressiva aan kinderen verboden? 4) Zo ja, ware het niet beter geweest indien ook Nederland een actievere houding had ingenomen, omdat het besluit van de Britse registratieautoriteiten was gebaseerd op vaststaande gegevens waar Nederland ook over kon beschikken? Zou hiermee niet veel onnodig leed zijn voorkomen?

6
Onderschrijft u de stelling van het CBG dat door fabrikanten gegevens over studies over nieuwe antidepressiva en negatieve effecten bij kinderen zijn achtergehouden? Zo ja, kunt u dan nog volhouden dat alleen de beoordeling van voorgelegde onderzoeksgegevens van fabrikanten voldoende garantie biedt? 3)

7
Heeft u kennisgenomen van het onderzoek waarin gepubliceerde en niet-gepubliceerde onderzoeken naar het gebruik van nieuwe antidepressiva bij kinderen zijn vergeleken en de onderzoekers tot de conclusie komen dat men zich niet alleen op gepubliceerde studies moet baseren voor het beleid inzake behandeling van kinderen? 5)

8
Bent u door deze nieuwe feiten alsnog bereid u in de zetten voor zowel openbaarmaking van registratiedossiers als publicatieplicht? 3)

9
Bent u van mening dat er voldoende wordt gedaan als bijwerkingen worden gemeld aan de Stichting Landelijke registratie en evaluatie bijwerkingen (Lareb)? Zou het niet beter zijn alle artsen te verplichten om bijwerkingen te melden in plaats van deze spontane registratie bij de Lareb, en om patiënten beter te informeren over de mogelijke bijwerkingen bij de Lareb te melden?

10
Vindt u dat u postmarketing onderzoek naar bijwerkingen kunt overlaten aan de industrie? Zo neen, bent u bereid vanuit de overheid meer onderzoek naar bijwerkingen te initiëren

11
Kunt u de Tweede Kamer op de hoogte stellen van de resultaten van het onderzoek van de Inspectie 3) naar het bestaan van een intern memo waarin ondermeer stond dat het commercieel onacceptabel was te verklaren dat de werkzaamheid van Seroxat niet is aangetoond bij kinderen, omdat dit het profiel van dit middel zou ondermijnen?

12
Kunt u deze vragen voor dinsdag 27 april, 12.00 uur beantwoorden, in elk geval vraag 1 tot en met 4?

12
5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, deze antwoorden volgen later.

1) De Telegraaf, 24 april jl.
2) de Volkskrant, 24 april jl.
3) Aanhangsel-Handelingen nr. 1386, vergaderjaar 2003-2004 4) Aanhangsel-Handelingen nr. 1786, vergaderjaar 2002-2003 en Aanhangsel-Handelingen nr. 658, vergaderjaar 2003-2004 5) Lancet, 24 april jl.


---- --