Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 27/04/2004


---

Benoemingen versterken onderzoek politie & veiligheid

Monica den Boer
en Hans Boutellier zijn bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de VU benoemd tot, respectievelijk, bijzonder hoogleraar Vergelijkende bestuurskunde, in het bijzonder de internationalisering van de politiefunctie (per 1 maart 2004) en bijzonder hoogleraar Politiestudies en veiligheidsvraagstukken (per 1 april 2004). De benoemingen versterken en verbreden het onderzoek en het onderwijs binnen de faculteit naar politie en veiligheid. Het onderzoek van de afdeling Bestuur en Organisatie van de faculteit omvat nu, onder andere, de integriteit van de politie, de sturing van de politie, informatisering bij de politie en de verschuiving van politiewerk naar de private (beveiligings)sector.

Monica Den Boer

De leerstoel van Monica den Boer is ingesteld door de Politieacademie (het voormalige LSOP, Politie Onderwijs- en Kenniscentrum). De Politieacademie telt ongeveer 1300 medewerkers en verzorgt in samenwerking met korpsen, ROC"s en Hogescholen breed en praktijkgericht politieonderwijs. De benoeming van Den Boer moet leiden tot samenwerking tussen de Politieacademie en de VU op het terrein van politiewetenschap en veiligheidsstudies. Dit kan zich uiten in gezamenlijk onderzoek en onderwijs. In haar werk zal Den Boer aanhaken bij het meerjarig onderzoeksprogramma van de VU-bestuurskundigen en zich onder meer richten op ethiek en integriteit als onderdelen van de verdere professionalisering van de politie en op de ontwikkeling van de politieorganisatie in Europees perspectief. Monica den Boer is sinds 2003 werkzaam bij de Politieacademie als directeur Onderzoek en Kennisontwikkeling. Zij is ook lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, bestuurslid van Clingendael en lid van de redactieraad van het Tijdschrift voor Veiligheid en Veiligheidszorg. Den Boer zal een dag per week werkzaam zijn aan de Vrije Universiteit.

Hans Boutellier

De leerstoel van professor Boutellier is een initiatief van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP), een onafhankelijke organisatie die meedenkt over veiligheidsvraagstukken op het raakvlak van samenleving en politie. De stichting wil met deze leerstoel een bijdrage leveren aan het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van politie en justitie en veiligheidsvraagstukken in nationaal en internationaal verband. Boutellier (1953) studeerde af als sociaal-psycholoog op het onderwerp "Jeugdcriminaliteit en heropvoeding". Hij heeft zich sindsdien vrijwel onafgebroken beziggehouden met (jeugd)criminaliteit, veiligheid, moraliteit en strafrecht. Hij schreef over deze onderwerpen tal van publicaties, waaronder zijn proefschrift (1993) "Solidariteit en slachtofferschap" over de morele betekenis van criminaliteit in een postmoderne cultuur. Boutellier was van 1998 tot 2003 hoofd Algemeen Beleid van de Directie Jeugd en Criminaliteitspreventie bij het ministerie van Justitie. Tevens was hij sinds 1998 deeltijds verbonden aan de Afdeling Strafrecht en Criminologie van de Vrije Universiteit. Hans Boutellier is algemeen directeur van het Verwey-Jonker Instituut in Utrecht dat sociaal-wetenschappelijk onderzoek verricht naar maatschappelijke vraagstukken.


---

2004-04-27 / pb 4.049.-4.5474735088646E-13 / as/

Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij de dienst Communicatie, e-mail: communicatie@dienst.vu.nl, http://www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.