Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Nota ruimte: meer aandacht voor groen

Den Haag, 27 april 2004

De ANWB pleit voor een norm van 75 vierkante meter groen per woning en voor nieuwbouwlocaties drie hectare groen en/of blauw (water) op elke hectare bebouwing. Met deze norm worden gemeenten en projectontwikkelaars gedwongen om totaalplannen te ontwerpen, waarbij zowel het woon- en leefklimaat, recreatie, natuur en waterbeheer baat hebben. Aandacht voor groen en recreatie heeft ook een gunstig effect op het vestigingsklimaat in ons land. Dit stelt de ANWB in eerste reactie op de Nota Ruimte van het kabinet.

De rijksoverheid moet gemeenten stimuleren om 'groen' niet alleen als kostenpost te beschouwen en 'rood' (bebouwing) als bron van inkomsten. Dat kan door de opbrengst die de stedelijke regio's maken op woningbouw en kantoorlocaties vrij te maken voor de aanleg van groen- en recreatiegebieden. Dat komt het woon- en leefklimaat ten goede. Volgens de ANWB heeft een onderzoek van bureau Alterra aangetoond dat de 30 grote steden in Nederland een tekort aan groen hebben.

De ANWB wijst op het belang van snelle besluitvorming over de Nota Ruimte. Provincies, gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven moeten snel weten waar ze aan toe zijn . Dan kunnen de verschillende regio's ons land ook verder met hun ontwikkeling.

Met vriendelijke groet,
ANWB persdienst
070-3146288


---
Disclaimer

E-mail wordt door ANWB niet gebruikt voor het aangaan van externe verplichtingen. Deze e-mail is uitsluitend bestemd voor geadresseerde(n). Indien deze e-mail onverhoopt niet voor u is bestemd dan verzoeken wij u vriendelijk contact op te nemen met de afzender en daarna het bericht te vernietigen. Deze e-mail mag niet worden doorgestuurd, openbaar gemaakt of verveelvoudigd worden zonder de toestemming van de afzender.
ANWB betracht grote zorgvuldigheid bij het verzenden van e-mails. ANWB kan echter niet garanderen dat deze e-mail juist, volledig, tijdig en virusvrij wordt overgebracht. In een dergelijk geval is ANWB op geen enkele wijze aansprakelijk voor enige schade, direct dan wel indirect, in welke vorm dan ook.

ANWB B.V.

---