Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Europese water ambities leiden tot hogere lokale lasten (27/04/03)

De gemeenten moeten meer gaan investeren in de riolering. Tevens zijn er meer inspanningen nodig op het gebied van duurzaam gebruik van bouw materialen en onkruidbestrijding in de openbare ruimte en de ruimtelijke consequenties als gevolg van de kaderrichtlijn zijn onbekend. Dit blijkt volgens de VNG uit de notitie Pragmatische implementatie Europese kaderrichtlijn water in Nederland die het kabinet heeft vastgesteld.

De gemeenten vragen zich af of de regering zich wel realiseert dat dit leidt tot de stijging van de lokale lasten en of het Rijk dit wel wil accepteren. Bovendien missen de gemeenten op dit moment het juiste financiële instrument om het waterbeheer te bekostigen. Het huidige rioolrecht is een te beperkt instrument om bijvoorbeeld regenwater gescheiden in te zamelen en daarmee de vervuiling door de riolering te beperken. Daarom pleit de VNG voor een verbreding van het rioolrecht. Dit brede rioolrecht hebben gemeenten ook nodig om het Nationaal bestuursakkoord water te kunnen uitvoeren. Het Kabinet biedt echter geen perspectief op dit verbrede rioolrecht.

Een belangrijke bijkomende factor is dat de gemeenten evenredig mee delen in de bezuinigingen op de rijksbegroting, hetgeen inhoudt dat er de komende jaren geen reële ruimte zal zijn voor extra investeringen. De voornemens rond het afschaffen van een deel van de onroerende zaakbelasting en maximeren van de overblijvende belasting maken het gemeenten financieel onmogelijk nieuwe opgaven te realiseren.

Naast het pleidooi voor een verbreed rioolrecht wil de VNG ook dat er bij het bepalen van de definitieve doelen en ambities en daadwerkelijke maatregelen rekening wordt gehouden met wat er lokaal mogelijk is. Individuele gemeenten moeten meer betrokken worden bij de nadere implementatie van de kaderrichtlijn. De huidige regionale aanpak staat te ver af van de gemiddelde gemeente. Het rijk moet dit proces mogelijk maken.