Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

IVW: Luxor Air voorlopig geen toegang tot Nederlands luchtruim

Persbericht Inspectie Verkeer en Waterstaat

De Inspectie Verkeer en Waterstaat schort de toestemming van de Egyptische luchtvaartmaatschappij Luxor Air om in Nederlandse luchtruim te vliegen voorlopig op. Tijdens een inspectie bleek Luxor Air niet aan enkele regels op het gebied van veiligheid te voldoen, zoals een juiste bepaling van het gewicht van het toestel, de wijze van belading en het gebruik van goedgekeurde handboeken. De Inspectie heeft voorafgaand aan de uitvoering van de volgende vlucht naar Nederland Luxor Air en de Egyptische luchtvaartautoriteiten gevraagd maatregelen te treffen. Er is nog geen opvolging gegeven aan dit verzoek. Zolang Luxor Air niet aan de gestelde voorwaarden voldoet blijft de opschorting van de toestemming van kracht. De Italiaanse, Belgische en Zwitserse luchtvaartautoriteiten hebben inmiddels het besluit van de Inspectie Verkeer en Waterstaat overgenomen.

De tekortkomingen kwamen aan het licht tijdens een SAFA-inspectie (Safety Assessment Foreign Aircraft) van een vliegtuig van Luxor Air op de luchthaven Schiphol. Nadat op verzoek van de inspecteurs de vluchtvoorbereiding wel volgens de regels was uitgevoerd, is het vliegtuig veilig teruggekeerd naar de thuishaven. Pas als de luchtvaartmaatschappij structurele verbeteringen kan aantonen, zal toegang tot Nederland weer mogelijk zijn.

In maart 2004 heeft de luchtvaartmaatschappij ook met een tijdelijke opschorting van de toestemming tot het Franse luchtruim te maken gehad. Luxor Air vloog recent weer sinds enige tijd op een Nederlandse luchthaven. De uitwisseling van informatie tussen de verschillende Europese luchtvaartautoriteiten was de aanleiding voor de Inspectie om extra alert te zijn op deze Egyptische luchtvaartmaatschappij. Daarom werd een toestel van Luxor Air meteen bij eerste binnenkomst in Nederland door het SAFA-team geïnspecteerd.

Ronald Driessen, 070-351 7933 (06-24543142)

27 apr 04 16:19