Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ontwikkelingsfonds Nederlandse Antillen genstalleerd

Bestuur Ontwikkelingsfonds Nederlandse Antillen genstalleerd

27 april2004

Het bestuur van de Stichting Ontwikkelingsfonds Nederlandse Antillen (SONA) kan aan de slag. De heren Jaime M. Saleh, Eugene B. Holiday en Pieter Korteweg zijn voor een periode van vier jaar benoemd als het eerste bestuur van de SONA. De drie bestuursleden zijn vandaag tijdens een speciale bijeenkomst in Willemstad (Curaao) genstalleerd door de Vertegenwoordiger van Nederland in de Nederlandse Antillen, Onno Koerten.

---

Het Ontwikkelingsfonds regelt de uitvoering (zoals beoordeling, financiering en monitoring) van de samenwerkingsactiviteiten. In het fonds worden de Nederlandse samenwerkingsmiddelen gestort. Uit het fonds worden vervolgens ontwikkelingsprojecten in de Nederlandse Antillen betaald. Het fonds beslist zelf, onafhankelijk en professioneel, over de goedkeuring van projecten. Nederland zal zich dus niet meer met de details van de projecten bemoeien, maar zich beperken tot politiek overleg met de afzonderlijke Eilandgebieden en het Land de Nederlandse Antillen over de meerjarige programma's. Voordeel is ook dat het hele traject van indienen en beoordelen van projecten sterk vereenvoudigd en daarmee veel korter wordt.

Alle activiteiten van het Ontwikkelingsfonds worden uitgevoerd door een uitvoeringsorganisatie, waarvoor op het ogenblik een aanbesteding gaande is. Het bestuur zal op basis van het zgn. gunningadvies straks de opdracht gunnen aan het bedrijf met de economisch meest voordelige aanbieding. Deze gunning zal naar verwachting half juli 2004 plaatsvinden. Het bestuur van de SONA houdt toezicht op de uitvoeringsorganisatie en legt daarover verantwoording af aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

Vooralsnog is Nederland de enige donor van het Ontwikkelingsfonds; de mogelijkheid is echter opengehouden dat bijv. het Land de Nederlandse Antillen in de toekomst ook in het fonds stort. De SONA is opgericht naar Nederlands-Antilliaans recht en heeft haar statutaire zetel op Curaao.

Omdat de Antilliaanse regering en de Bestuurscolleges van de Eilandgebieden geen gebruik hebben gemaakt van hun recht om elk een kandidaat voor het bestuur voor te dragen, heeft minister de Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) kandidaat-bestuursleden benaderd van wie verwacht kan worden dat zij het vertrouwen genieten van het Land en de Eilandgebieden. De drie bestuursleden voldoen bovendien aan de criteria die in de statuten van de SONA zijn opgenomen. Zo worden zij integer geacht, deskundig op financieel, sociaal-economisch of bestuurlijk gebied en bekleden zij geen politieke functie.

Het Nederlandse bestuurslid drs. Pieter Korteweg is oud-topambtenaar op het Nederlandse ministerie van Financin en oud-Robeco-topman; drs. Eugene Holiday is president-directeur van de Sint Maartense luchthaven Princess Juliana International Airport Exploitatiemaatschappij N.V. en voormalig medewerker van de Bank van de Nederlandse Antillen en mr. Jaime Saleh is oud-gouverneur van de Nederlandse Antillen en oud-president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba.