Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Agenda Vitaal Platteland: blijft het bij mooie ambities? (27/04/04)

Met instemming nemen wij bovendien kennis van de bereidheid om de uitdagingen aan te kunnen gaan, de onnodig knellende regelgeving aan te passen en de financiering van de maatregelen te vereenvoudigen door het instellen van een investeringsbudget landelijk gebied. Want als dat niet gebeurt, blijft het alleen bij mooie woorden in de Agenda en het Meerjarenprogramma, en zal de realisatie in de gemeentelijke en provinciale praktijk mislukken.

In de Agenda wordt te weinig ingegaan op de relatie tussen provincies en gemeenten. Het motto centraal wat moet, decentraal wat kan wordt te gemakkelijk uitgewerkt. Naast onderwerpen, die het Rijk blijft doen, worden zaken genoemd die provincies en gemeenten moeten doen. Daarbij richt het Rijk zich te veel op de provincie, en laat zich nauwelijks uit over de verantwoordelijkheden op gemeentelijk niveau. Daarbij onttrekt het Rijk zich aan haar verantwoordelijkheid om ook aan te geven op welke wijze gemeenten kunnen bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen uit de Agenda.

Ook bestaat er onvoldoende zicht op de bestuurlijke en administratieve lasten, die de uitvoering van de Agenda en het Meerjarenprogramma voor gemeenten met zich mee zullen brengen. De vrees bestaat dat door de positie van gemeenten onvoldoende te beschrijven, veel van deze kosten voor rekening van gemeenten zullen komen, bijvoorbeeld door het wijzigen van bestemmingsplannen, wat planschades met zich mee zal brengen.

Ontwikkelen met landschappelijke kwaliteit staat centraal in de Agenda en het meerjarenprogramma. Van provincies en gemeenten wordt verwacht dat zij deze kwaliteit gaan invullen. De streefbeelden in de Agenda worden door ons onderschreven, maar met de huidige weergave van de rolverdeling tussen en toerekening van kosten bij provincies en gemeenten is het zeer de vraag of deze ook echt kunnen worden gerealiseerd.