Autoriteit Financiële Markten

Jaarverslag 2003 van de AFM

27-4-2004

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) presenteert vandaag haar jaarverslag 2003. In het jaarverslag legt de AFM verantwoording af over de uitgevoerde werkzaamheden in 2003. De AFM heeft in het verslagjaar in totaal 72 toezichtmaatregelen genomen. Zo is er in 2003 26 maal aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie wegens overtreding van de geldende wet- en regelgeving. Verder werden er 19 boetes en acht lasten onder dwangsom opgelegd. Ook gaf de AFM in tien gevallen een aanwijzing aan een onder toezicht staande instelling, werd er zes maal publiekelijk gewaarschuwd en werd drie maal een stille curator aangesteld.

Het jaar 2003 is een jaar waarin het beursklimaat zich wist te herstellen en waarbij de financiële markten hun veerkracht toonden. Tegelijkertijd werd het vertrouwen van beleggers opnieuw zwaar op de proef gesteld, mede als gevolg van grote internationale financiële schandalen. Een ander zaak die in 2003 het vertrouwen van het publiek raakt, is de commotie rond aandelenleaseproducten. In het verslagjaar rapporteert de AFM de minister van Financiën over de uitkomsten van haar onderzoek.

De AFM besteedt in 2003 veel aandacht aan de ontwikkeling van nieuwe taken. De AFM hecht daarbij veel waarde aan interactie met de markt. Voor de ontwikkeling van nieuwe taken zoals het toezicht op financiële dienstverleners en het toezicht op accountsorganisaties heeft de AFM in 2003 platforms opgericht. Veel aandacht is er in 2003 ook voor de herziening van de verantwoordingstructuur, de governance van de AFM. Tegelijkertijd plaats de AFM een relativerende opmerking over de grenzen van het toezicht in haar jaarverslag over 2003.

Het jaarverslag 2003 van de AFM is in pdf-formaat te downloaden op de website.

Vertegenwoordigers van de media kunnen een fysiek exemplaar van het jaarverslag aanvragen via persvoorlichting@afm.nl. Overige belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen via info@afm.nl of bellen met de Toezichtslijn van de AFM 0900-540 0540 (35 cent per gesprek).