EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

27 april 2004

Verladersorganisatie EVO:
NOTA RUIMTE ERKENT ECONOMISCHE GROEI

Vandaag heeft het ministerie van VROM de Nota Ruimte openbaar gemaakt. In deze nota wordt het ruimtelijk beleid van het rijk voor de komende twintig jaar vastgelegd. EVO is verheugd dat de Nota Ruimte het belang van economische groei erkent, maar voorziet dat enkele keuzes negatief uitpakken voor het bedrijfsleven.

Decentralisatie
Het kabinet kiest voor een verdergaande decentralisatie. EVO vindt dat het rijk te weinig toetst op de relatie tussen ruimtelijke ontwikkeling en infrastructuur. De lagere overheden worden volgens EVO te veel vrij gelaten op dit gebied. EVO ziet meer in een verplichte invoering van een mobiliteitstoets in de bestemmingsplannen van gemeenten. Deze toets maakt inzichtelijk wat de consequenties zijn van ruimtelijke plannen op de verkeersstromen.

Gevaarlijke stoffen
EVO is tevreden dat het vervoer van gevaarlijke stoffen minder vanuit een angstperspectief wordt bekeken. Dit kabinet erkent de belangrijke rol van gevaarlijke stoffen in onze samenleving. Gevaarlijke stoffen zijn nodig voor de productie van bijvoorbeeld televisies en bier. Het Nederlandse bedrijfsleven neemt zijn verantwoordelijkheid door te investeren in opleiding en veilig materieel. Hierdoor zijn de risico's voor de samenleving tot een minimum beperkt. Dit pleit ervoor om niet langer irreële normen op te leggen.

Nota Mobiliteit
In de Nota Mobiliteit wordt verder ingegaan op verkeer en vervoer. Gisteren maakte de minister van Verkeer en Waterstaat bekend dat de Nota Mobiliteit echter niet vóór maar pas ná de zomer klaar is. Voor de Nederlandse economie is het van groot belang dat dit beleidskader niet al te lang op zich laat wachten. EVO heeft er echter begrip voor dat de minister haar tijd neemt voor de Nota Mobiliteit: deze nota is de komende twintig jaar bepalend voor het overheidsbeleid.