CDA

CDA
27-04-04

Doorpakken op ontwikkeling platteland

De CDA-fractie vindt het een goede zaak dat met de Agenda Vitaal Platteland er één integrale visie op de ontwikkeling van het platteland tot stand is gekomen.

De belangrijkste uitgangspunten worden onderschreven: ruimte voor ondernemen, vermindering regelzucht en meer nadruk op het principe: decentraal wat kan, centraal wat moet.

Er spreekt ambitie uit de plannen, maar het is wel zaak niet te blijven steken in mooie woorden en wensen voor de toekomst, aldus CDA-woordvoorder Annie Schreijer-Pierik. Het platteland moet van het slot. Wat in dit verband opvalt in de nota zijn de zogenaamde landbouwontwikkelingsgebieden voor de niet grondgebonden sectoren. Wat de CDA-fractie betreft zal de overheid echt moeten doorpakken op het creëren van ontwikkelingsmogelijkheden voor het gehele platteland, gekoppeld aan duidelijke kwaliteitseisen, ook voor intensieve sectoren.

Het kabinet legt nadruk op de rol van Europa in relatie tot het platteland. Nederland zal inderdaad moeten voldoen aan de kaders die Europa stelt. Maar voor de CDA-fractie is het van belang dat er geen extra nationale beperkingen worden opgelegd aan de inrichting en gebruik van het platteland. Bovendien moet het kabinet de financiële mogelijkheden die Brussel biedt voor plattelandsontwikkeling beter benutten. Bij het streven naar meer duurzaamheid in de agrarische sector past een redelijke inkomenspositie. Juist die inkomenspositie staat op dit moment zwaar onder druk. Dat mogen we niet uit het oog verliezen. Daar waar het kabinet enerzijds de burgers oproept tot het nemen van initiatief op het platteland, moet het kabinet anderzijds zich ook inspannen om zo effectief mogelijk in te spelen op de mogelijkheden die Brussel ons biedt voor heel Nederland, aldus Schreijer.