CDA

CDA
27-04-04

CDA: Nadere uitwerking Nota Ruimte noodzakelijk

De CDA fractie ondersteunt de integrale benadering die het kabinet kiest ten aanzien van de ruimtelijke inrichting van Nederland zoals vastgelegd in de Nota Ruimte.

De CDA-fractie is echter wel van mening dat deze keuze alleen goed uit de verf komt als deze volledig is en onderbouwd wordt.

Woordvoerder Bas Jan van Bochove: Het hoofddoel in de Nota ruimte wordt onderschreven. Ruimte scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies en de versterking van de concurrentiepositie van Nederland door de bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland. Daar staat tegenover dat naar de mening van het CDA een aantal veelbelovende aanzetten in de Nota onvoldoende zijn uitgewerkt.

In de Nota Ruimte staat dat verantwoordelijkheden ook bij medeoverheden en maatschappelijke organisaties zullen worden gelegd. Daarbij is het wel van belang dat de gedeelde verantwoordelijkheden niet tot verrommeling van het platteland gaat leiden, zodat bij wijze van spreken elk dorp een eigen bedrijventerrein kan gaan aanleggen. In de Nota is onvoldoende uitgewerkt hoe met dit risico van doorschieten wordt omgegaan. Van Bochove: Voorbeeld van het tegengaan van de verrommeling van de groene ruimte zou het groene hart kunnen zijn. Verder bouwen in het Noordelijk deel van het groene hart wordt door de CDA fractie afgewezen. De gewenste en noodzakelijke woningbouw kan bij Almere worden gerealiseerd.

Bij verstedelijking is de financiering van een goede ontsluiting onvoldoende in de Nota gewaarborgd. Bij woningbouw en aanleg van bedrijventerreinen hoort bijvoorbeeld ook de aanleg van voldoende wegen en infrastructuur m.b.t. het openbaar vervoer. Van Bochove: De problematiek omtrent ontsluiting van bijvoorbeeld vinex-locaties leert ons dat er nauwere afstemming tussen ruimtelijke ordening en mobiliteit moet zijn. De beschikbare financiële middelen moeten overeen komen met de ambities zoals verwoord in de Nota. Daarop is nog onvoldoende zicht.