Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden
---

Mogelijke verkoop van Orions aan Duitsland

26-4-2004 15:56:00

In bijlage bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van de vaste commissie voor Defensie over de "mogelijke verkoop van Orions aan Duitsland" (uw kenmerk 54-def-2004).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Bijlage bij de brief van de minister van Defensie met antwoorden op vragen van de vaste commissie voor Defensie over "mogelijke verkoop van Orions aan Duitsland" (uw kenmerk 54-def-2004).

1. Heeft u kennisgenomen van berichtgeving over extra bezuinigingen op Defensie in Duitsland? Wat is de omvang van het bedrag van deze bezuinigingen?

Ja. Het bedrag aan bezuinigingen en de manier waarop dit over de verschillende ministeries wordt verdeeld, is in Duitsland nog onderwerp van politieke besprekingen.

2. Klopt het dat de Duitse minister van Defensie Struck in het geval van extra bezuinigingen, de voorgenomen aanschaf van Nederlandse Orions ter discussie stelt?

3. Klopt het dat de investeringen die minister Struck voorstaat zelfs zonder extra bezuinigingen niet allemaal gerealiseerd kunnen worden? Kunt u bevestigen dat op de lijst van investeringen de aanschaf van Nederlandse Orions niet meer voorkomt?

4. In hoeverre is het nog reëel om door u beoogde verkoop van acht of tien Orions aan Duitsland, een kernelement in uw voornemen tot opheffing van de Groep Maritieme Patrouillevliegtuigen en het Marinevliegkamp Valkenburg, te handhaven?

5. Welke alternatieven stelt u voor om de bezuinigingstaakstellingen te realiseren ingeval Duitsland afziet van de aankoop van de Orions?

De stelling dat de Duitse minister van Defensie Struck in het geval van extra bezuinigingen de verwerving van de Nederlandse Orions ter discussie zou stellen, klopt niet. Duitsland heeft dit de afgelopen dagen tot op het hoogste niveau bevestigd. Onder voorbehoud van parlementaire goedkeuring worden nog steeds acht of tien Orions aan Duitsland verkocht. De vraag welke alternatieve bezuinigingen Defensie voorstelt, mocht Duitsland van verwerving afzien, is dan ook niet aan de orde. De Nederlandse regering bevindt zich niet in de positie om inhoudelijke uitspraken te doen over de wijze waarop minister Struck uitvoering aan zijn plannen zal geven.

Nieuws