Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 april 2004

Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking

over de schending van mensenrechten in Sudan

1. Onderschrijft u de kritiek van Human Rights Watch en de Verenigde Staten op de regering van Sudan wegens betrokkenheid bij de ernstige mensenrechtenschendingen van afgelopen maart ?

2. Bent u bereid om in uw contacten met de Sudanese regering te wijzen op de noodzaak te stoppen met de ernstige mensenrechtenschendingen en daarnaast ook druk uit te oefenen op de betrokken milities om hun aanvallen op etnische minderheden te staken?

3. Welke gevolgen ziet u, naar aanleiding van dit patroon van massamoorden, waarbij ook de regering betrokken blijkt, voor het Nederlandse beleid ten aanzien van Sudan?

4. Bent u bereid om in internationaal verband druk uit te oefenen op de Sudanese regering en op te roepen tot vervolging van de daders en het toelaten van de VN en humanitaire organisaties tot Darfur?

5. Wat is uw oordeel over de tegenwerking van Sudan bij het onderzoek van de VN en de onmogelijkheid van de VN-mensenrechtencommissie om dergelijke zware mensenrechtenschendingen (mogelijk oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid) openlijk te veroordelen ?

6. Bent u bereid om in het kader van de VN-mensenrechtencommissie te pleiten voor

scherpe veroordeling van dergelijke mensenrechtenschendingen en publicatie van het betreffende VN-rapport ten aanzien van Darfur, Sudan?

Sudan: government and militias conspire in Darfur killings , persbericht Human Rights Watch, 23-04-04

VN berispen Sudan niet om moorden , De Volkskrant, 24-04-04


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.