ST. WORLD PEACE FLAME FOUND.

196 landen en gebieden verenigd bij Vredespaleis Den Haag

Den Haag, 27 april 2004 -196 landen en gebieden zijn vanaf vandaag verenigd bij het vredesmonument van de World Peace Flame voor de ingang van Het Vredespaleis te Den Haag. Als symbool voor hun hoop op vrede zijn door de verschillende lidstaten unieke stenen gedoneerd. De stenen zijn in een pad rondom de World Peace Flame ingelegd. Hiermee is het bestaande monument uitgebreid met het zogenoemde World Peace Pathway. Ter gelegenheid van de opening van het World Peace Pathway hebben de ambassadeurs van de verschillende landen een gezamenlijke verklaring over vrede afgegeven. Tevens is er voor deze gelegenheid een internationaal lesprogramma voor het basisonderwijs ontwikkeld. De nobelprijswinnaars Desmond M. Tutu, Jimmy Carter en Mikhail Gorbachev ondersteunen het vredesproject.

De World Peace Flame is ontstaan door samenvoeging van zeven vredesvlammen uit Europa, Amerika, Afrika, Australië, Azië en het Midden-Oosten. De vlammen zijn in 1999 door verschillende luchtmachten van de wereld in een spectaculaire vredesactie vanuit ieder continent brandend overgevlogen om te worden verenigd in één vlam als symbool van hoop voor de hele wereld. Tijdens een feestelijke openingsceremonie met ambassadeurs en afgevaardigden vanuit vrijwel alle landen ter wereld, is vanmiddag door burgemeester Deetman van Den Haag het World Peace Pathway geopend. Daarna is onder meer door heer Mr. Steven van Hoogstraten, algemeen directeur van de Carnegie Foundation (Het Vredespaleis) een toespraak gehouden. Kinderen van alle continenten ter wereld lazen hun persoonlijke oproep tot vrede voor en hebben de laatste steen in het pad gelegd.

Savitri MacCuish, directeur van de World Peace Flame Foundation, heeft met haar organisatie het afgelopen jaar alle landen ter wereld benaderd met het verzoek om een bijdrage te leveren aan dit vredesproject. MacCuish: 'Het is onze droom dat alle mannen, vrouwen en kinderen van elke geloofsovertuiging, uit ieder volk en land, verenigd worden door de World Peace Flame. We zijn dankbaar voor de spontane medewerking door de internationale gemeenschap. Elke steen vertegenwoordigt het verlangen van elk land naar een wereld, die verenigd is in vrede'. Het World Peace Pathway is in goede samenwerking met de Carnegie Foundation en de Gemeente Den Haag tot stand gekomen.

In de verklaring over vrede onderschrijven de ambassadeurs van de verschillende landen ondermeer: 'Wij zijn er niet alleen van overtuigd dat vrede mogelijk is, maar ook dat het een van de meest urgente behoeftes is van deze tijd. Elk mens heeft het recht en de verantwoordelijkheid om een individuele bijdrage te leveren aan vrede.'

Het eerste internationale lesprogramma voor vredesonderwijs aan (basis)scholieren is tijdens de openingsceremonie symbolisch overhandigd aan mevrouw Forbes, directeur van de Internationale School in Den Haag. De Internationale School gaat als eerste school van start met dit nieuwe vredesonderwijs.

Informatie over persbericht of het bijwonen van dit evenement: Mevrouw Quirine Wentink, telefoon: (0488) 491387, mobiel: (06) 20 645040
Mevrouw Joan Stegeman-Klink, telefoon (06) 54200581 De heer Ivo Valkenburg, telefoon (06) 51079003
www.worldpeaceflame.com

27 apr 04 17:00