Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

wateroverlast nu minimaal

Nieuw gemaal in gebruik genomen, kans op wateroverlast nu minimaal

Bij de extreme regen in augustus 2002 is er op diverse plaatsen in het gebied tussen Zevenbergschen hoek, Zevenbergen en Moerdijk wateroverlast ontstaan.
Het nieuwe gemaal Eendracht in Zevenbergen zorgt er voor dat de kans op problemen nu uiterst gering is.

De wateroverlast in 2002 was voor waterschap Brabantse Delta aanleiding om de bemalingsgebieden (gebieden waar water in en uit gepompt wordt met behulp van gemalen) Moerdijk en Biggelaar nader te bestuderen.
Een en ander heeft geleid tot het treffen van diverse maatregelen en het opnieuw indelen van de afwateringsgebieden. De gebieden worden nu bemaald door drie gemalen in plaats van twee.
Het nieuwe gemaal is geplaatst aan de Koekoeksedijk te Zevenbergen. (Gemaal Eendracht)
Tevens is de capaciteit van gemaal Moerdijk en gemaal Biggelaar vergroot.

Door gebruik te maken van een oude bestaande koppeling (een buis onder een dijk die twee gebieden met elkaar verbindt) is het mogelijk om bij extreme neerslag het overtollige water te verdelen over de verschillende gebieden.
Doordat de capaciteit van de gemalen is vergroot en er een extra gemaal is geplaatst aan de Koekoeksedijk is de kans op wateroverlast tot een minimum beperkt.

Gemaal Eendracht is onlangs in gebruik genomen en functioneert volgens verwachting.
Komende tijd zullen nog kleine aanpassingen in de sloten plaatsvinden, zoals het vergroten van enkele buizen of kokers die de sloten onderling verbinden (duikers) zodat er een goede doorstroming naar het nieuwe gemaal mogelijk is.

Meer weten?
Heeft u vragen of wilt meer informatie over de werkzaamheden, dan kunt u contact opnemen met de heer H. Eland T 076 564 17 53 of mevrouw E. van der Bend T 076 564 18 12 van waterschap Brabantse Delta.