Waterschap Groot Salland

Waterschap Groot Salland vermoedt illegale lozingen op riolering

26 april 2004

Problemen op rioolwaterzuiveringsinstallatie in Zwolle

De rioolwaterzuiveringsinstallatie van Waterschap Groot Salland aan de Spoolderenkweg in Zwolle heeft de laatste dagen problemen met het voldoende zuiveren van het afvalwater dat bedrijven en particulieren via de riolering aanleveren.

Sinds enkele dagen is het problematisch om voldoende zuurstof in het te zuiveren water te brengen en aanvankelijk was er ook volop schuimvorming. Ook is sprake van een behoorlijke olie-achtige geur op het terrein van de installatie.

Vermoedens
Naar aanleiding van de problemen zijn extra metingen uitgevoerd aan het influent. Hierbij zijn olie-achtige stoffen in het aangevoerde rioolwater aangetroffen. Verder constateert het waterschap dat de laatste weken vooral in de nachtelijke uren het zuurstofgehalte in de zuivering flink daalt. Het vermoeden bestaat daarom dat illegale lozingen de problemen veroorzaken. Het waterschap heeft het onderzoek aan het binnenkomende afvalwater uitgebreid en in nauwe samenwerking met de gemeente zijn ook inspecties uitgevoerd in diverse rioolgemalen. Omdat de eventuele lozers nog niet zijn gevonden en de problemen aanhouden worden de intensieve inspecties en metingen doorgezet.

Vervuiling
Het Waterschap Groot Salland bestrijdt verontreinigingen van het oppervlaktewater. Om rioolwater te kunnen zuiveren beschikt het waterschap over 134 kilometer transportleiding, 44 rioolgemalen en heeft negen rioolwaterzuiveringsinstallaties. Regelmatig neemt het waterschap watermonsters op de rioolwaterzuiveringen, bij bedrijven en van het oppervlaktewater. Deze worden onderzocht in het eigen laboratorium.